Microsoft har med Windows 7 gjort det möjligt att helt kunna avinstallera Internet Explorer som standardwebbläsare. Det innebär att användarna själva kan välja sin egen favorit.

Med tanke på dagens digra utbud kan det mycket väl innebära att Internet Explorers dagar som dominerande webbläsare är räknade. Detta trots att version 8 ska följa existerande w3c-webbstandarder och dessutom innehåller ett bakåtkompatibelt läge för sidor som skapats för Internet Explorer 7.

Firefox har i dagsläget en stabil andraplats vad gäller andelarna på webbläsarmarknaden. Användarna ökar stadigt och den kommande 3.5-lanseringen i juni lovar bland annat bättre javascriptprestanda och inbyggda ljud- och videofunktioner.

Google Chrome som nyligen återvände till betastadiet kommer antagligen att växa till sig ordentligt när Google väl känner sig nöjda med sitt erbjudande. Integration med Googles webbtjänster känns som en självklarhet och kombinerat med hög hastighet kan webbläsaren bli ett populärt val för många som tillbringar mycket tid på nätet.

Opera med sitt inbyggda torrentstöd tuffar också på med sina trogna anhängare, men har ännu inte fått det genomslag många hoppats på. Däremot har man lyckats bättre på den mobila marknaden och finns även i Nintendo Wii.

Safari har heller inte precis slagit igenom på Windowsmarknaden ännu. Men med Apple i ryggen och integration med Itunes som draghjälp lär webbläsaren fortsätta växa.

Valfriheten hos Windows 7 innebär alltså att fler webbläsare kan kämpa om marknadsandelarna. Frågan som återstår är hur många som kommer att utnyttja möjligheten, jämfört med att nöja sig med det som hänger med från start.

Vilken webbläsare tänker du välja i Windows 7?
Det är inte längre tillåtet att rösta.