Den 23 årige Ovidiu-Ionut Nicola-Roman, från Rumänien, arresterades i Bulgarien och lämnades ut till USA i november 2007, misstänkt för nätfiske. Juli förra året erkände han sig också skyldig till brottet, som i detta fall betingade en maximal straffsats på upp till fem års fängelse.

Straffet för Nicola-Roman blev till slut fyra år och två månader i en historisk dom som förkunnades tidigare denna vecka. Domen markerar första gången en utländsk medborgare misstänkt för nätfiske överlämnats till USA och därefter fått en fällande dom. Ytterligare sex personer har även nämnts som misstänkta, men ingen av dem har arresterats.

Enligt säkerhetsexperter är länder som Ryssland, Rumänien och Ukraina kända som populära tillhåll för cyberkriminella. Detta till stor del på grund av att lokala myndigheter är långsamma när det gäller att vidta åtgärder mot bedragare som riktar sin verksamhet mot andra länder.

I Nicola-Romans fall uppges bevismaterialet bestå av 2600 kreditkortsnummer i e-postmeddelanden med koppling till honom. Enligt uppgift har också 78 av 88 Peoples Bank-kunder som drabbats av bedrägeriet fått sina konton utnyttjade. Åklagarsidan rapporterar att Nicola-Roman i genomsnitt lyckades komma över omkring 960 dollar, motsvarande omkring 8 100 kronor, från varje konto.

Nicola-Roman själv uppger att bedrägeriverksamheten hade sin grund i att han behövde pengar för att kunna betala sin sjukdomsdrabbade mors mediciner.

IDG News

LÄS MER: