Från att starta till att se sina ikoner och sin bakgrund går någorlunda snabbt, men du kan ändå inte använda det förrän en minut eller två. Hårddisken snurrar, ikoner verkar inte reagera och om du lyckas starta ett program så möts du av den irriterande ”svarar inte”-dialogen om du försöker använda det.

Roten till detta problem är Vistas försök till att visa användargränssnittet snabbt. Men resten av systemets tjänster och processer har inte startat än, och ju fler program du installerar, desto långsammare kommer uppstarten att bli. Att både visa användargränssnittet samt att starta tjänster samtidigt äter resurser, tuggar processorcyklar och slösar dyrbart minne.

När du installerar fler program så kan de mycket väl lägga till egna tjänster och processer som ska startas och slösa på resurser. Exempel på dessa är produkter från Adobe, Quicktime eller, gud förbjud mig, Real.

De mest uppenbara är de som visar ikoner i verktygsfältet. Genom att högerklicka på dessa kan man i vissa fall stänga av autostart av programmen, men notera att detta inte är samma sak som att välja bort ikonvisningen i verktygsfältet. Processerna körs fortfarande i bakgrunden.

Om detta alternativ inte ges, så bör du kunna stänga av processen i Windows Defender. Tryck på Start-knappen och skriv in ”defender” följt av enter för att ta bort de program du inte önskar ska startas. Tryck sedan Verktyg och välj Programutforskaren.

Defender listar de program som startas automatiskt och du kan därefter välja fritt vilka du vill ha eller ta bort. Men överdriv inte, vissa saker behöver du faktiskt. Till exempel bör du inte stänga av ditt antivirus eller ditt säkerhetskopieringssystem. Å andra sidan kan du stänga av program så som Adobe Reader, Quicktime eller Real.

Ett annat alternativ för att stänga av vissa program är via ”msconfig”. Efter att du startat msconfig på samma sätt som du startade defender, så trycker du på Autostart och kan därefter bocka av de program du inte vill ha.

Msconfig visar ibland vissa program som inte finns med i defender, men mindre information om dem. Risken är större att du stänger av något du behöver, men om detta är fallet så kan du enkelt gå tillbaka till msconfig och kryssa för programmet igen.

Utöver processer så startar Vista många tjänster medan du försöker göra annat vid uppstarten. Du kan se dessa om du trycker på Start och skriver in ”services.msc”.

I den lista som visas kan du välja en specifik tjänst och i kolumnen till vänster så förklarar Vista vad tjänsten gör.
I kolumnen ”Status” visas om tjänsten är startad eller ej. De som är tomma körs inte.

Nytt för Windows Vista är alternativet att starta tjänster automatiskt men med en förskjuten start. Det betyder att tjänsten startas automatiskt, men först efter en tids användning av datorn.

Du kan stoppa, starta och ändra startmetod för de flesta av dessa tjänster. Högerklicka på den tjänst du vill stoppa och välj egenskaper. Här kan du ändra startmetoden (om tjänsten startas vid uppstart) och stoppa den direkt.

En utmärkt guide för vilka tjänster som beror på varandra, och vilka du säkert kan stoppa hittar du här.

Utöver dessa tips så kan du göra det till standard att alltid sätta datorn i vänteläge istället för att stänga av den. Detta sparar din nuvarande session i internminnet och drar väldigt lite ström. När datorn vaknar så återställs sessionen och du kan använda datorn inom sekunder, istället för minuter.

Du kan spara energi genom att låta datorn gå i viloläge när du inte ska använda den på ett tag, och endast stänga av den när du är klar för dagen.