Säkerhetsföretaget Kaspersky varnar för att masken Conficker tagit till ett nytt grepp. Det är infekterade maskiner som styrts att ladda ned ett falskt antivirusprogram vid namn ”SpywareProtect2009”. Programmet varnar för flera infektioner på datorn, och för att få bort dem måste man betala en licensavgift på 50 amerikanska dollar. Någon viruskontroll görs dock inte, och att betala är därför att slänga pengar i sjön.

Virusmakarna slår då åtminstone två flugor i en smäll. Dels vaggas användaren in i en falsk trygghet i tron att han eller hon har ett antivirus som ser till att skadlig kod tas bort, dels får man in pengar av de man lyckas lura att betala licensavgiften. Då betalningen sker med kreditkort finns det också möjligheter för bedragarna att dra ytterligare pengar.

Förutom själva ”antivirusprogrammet” laddas också en Trojan ned. Kaspersky skriver vidare att man meddelat domänregistratorn om sajten varifrån programmet laddas nedoch att den därefter stängts ned. Det kan dock finnas många som fortfarande har programmet installerade på sina datorer. Rådet till dessa är att installera ett riktigt antivirusprogram och ta bort det. Också på flera svenska forum, som Hamsterpaj och Flashback, har användare skrivit om problem som uppstått efter att programmet installerats.