En man härrörande från Massachusetts, USA, försökte under 2005 utpressa internetleverantörerna Verizon och Comcast genom kabelsabotage men blev istället arresterad av FBI.

Den amerikanska säkerhetsmyndigheten lyckades identifiera mannen med hjälp av ett egenutvecklat spionprogram som uppges vara speciellt utvecklat för att komma till rätta med den här typen av brottslighet. Detta enligt sajten Wired.com som granskat och publicerat ett offentligt FBI-dokument som beskriver ärendet i detalj.

Även om mannens namn är censurerat i det 150 sidor långa dokumentet, matchar beskrivningen av fallet Danny M. Kelly, en arbetssökande ingenjör som vid det aktuella tillfället bodde i Chelmsford, Massachusetts. Enligt rättegångsdokument anklagades Kelly for att ha klippt av totalt 18 kommunikationskablar mellan november 2004 och februari 2005 i syfte att utöva utpressning mot de två internetleverantörerna.

För att inte fler kablar skulle saboteras krävde Kelly 10 000 dollar varje månad från vart och ett av företagen. Han ska ha också ha instruerat företagen att skapa en speciell hemsida med kontoinformation i syfte att kunna föra över summan, som motsvarar 86 000 kronor.

Sidan skapades i enlighet med kraven. Samtidigt erhöll FBI, enligt de dokument Wired.com publicerat, rättighet att använda ett program kallat Computer & Internet Protocoll Adress Verifier (CIPAV) för att identifera Kellys dator när han besökte sidan.

CIPAV uppges kunna både infektera datorer och skicka information om de infekterade datorernas ip-adresser, mac-adresser och annan data som sedan lagras på en FBI-kontrollerad server.

I Kellys fall ska FBI ha utnyttjat rättigheten att använda CIPAV från den 10 februari 2005 och därigenom framgångsrikt samlat in information om hans förehavanden.

Kelly, som erkänt sig skyldig till utpressningsförsöket, har som straff fått en villkorlig dom på fem år och en skadeståndskrav på 378 000 dollar, motsvarande 3,2 miljoner kronor, för de skador han orsakat.

Rättens dokumentation avslöjar inte hur FBIs spionprogram fungerar eller hur det gick till när programmet planterades i Kellys dator, men säkerhetsforskare gissar att myndigheten sannolikt använt sig av någon slags sårbarhet för att lyckas med detta, rapporterar Wired.com

Länk till FBIs CIPAV-rapport

Källa: Computerworld, Wired