Klockan har precis passerat ett och vi beger oss ner i foajén. Där möter vi Fredrik Åkerström, försäljningschef och en av grundarna av Op5 som består av 28 stycken anställda, baserade i Kista norr om Stockholm. Han är här idag för att prata om Op5 och deras produkter, framförallt deras Nagios-drivna produkt Monitor.

Det finns en enorm efterfrågan idag efter användarvänliga och billiga alternativ för nätverksövervakning. Op5:s övervakningssystem bygger på Nagios, Cacti och Syslog-ng, alla gratis alternativ med öppen källkod som finns tillgänglig för alla, och som dessutom har en bred användarbas.

Utöver deras egen implementation av dessa verktyg, med ytterligare insticksprogram och stöd för hårdvara, så erbjuder Op5 support på samtliga produkter, vilket självklart inte finns i de fria alternativ som du hittar online.

- Vår största målgrupp är medelstora företag, det vill säga organisationer som kommer övervaka ungefär 200 – 1000 ip-adresser eller enheter. Några av våra kunder är Åhlens, Tullverket och Liseberg.

I dagsläget har Op5 400 kunder över hela världen, vilket inte kan tyckas vara mycket – men det är enligt de själva störst jämfört med de konkurrenter som också har produkter baserade på öppen källkod.

Någonstans handlar det om att frälsa det som inte är frälsta. När du använder Nagios så består det endast av konfigurationsfiler. Med Op5:s Monitor-lösning så sker konfiguration av nya enheter relativt enkelt, med ett egenutvecklat konfigurationsverktyg. Op5 hävdar att det är lätt för de som inte jobbat med Nagios förut att komma igång snabbt, för att skapa en väl fungerande övervakningsmiljö.

Enligt Fredrik så ska man hålla på med det man är duktig på. Att konfigurera och underhålla Nagios själv bör inte vara ett företags största prioritet.

- Låt oss säga att du ska starta ett taxibolag, och då anställer du tio förare. Sen säger du till dessa tio förare att bygga bilarna, innan de ska ut och köra. När de byggt sina bilar och kör så går en sönder. Då ska de serva bilen själv. Då fokuserar de inte på sin arbetsuppgift, det är bättre att gå till Volvo som redan byggt bilarna och har hand om supporten så fokuserar man på att ha en väldigt professionell förarstyrka istället som levererar en bra tjänst. Det är inte alltid vettigt att bygga allting själv.

Att implementera Nagios och Cacti själv kan vara bra i utbildningssyfte, men det är inte ultimat för att driva ett företag.

I framtiden så planerar Op5 att sprida sig ut över Europa, och på så sätt ta över en stor del av denna marknad. I skrivandets stund så är de flesta kunderna baserade i Sverige, varav 70 av dem är statliga.