Forskningsinstitutet Cyber Security Institute (CSI) har gett sig på att försöka beräkna kostnaderna för masken Conficker. När hänsyn tas till all tid och resurser det tar för företag och organisationer att städa upp så landar summan enligt institutets beräkningar på 9,6 miljarder dollar, eller drygt 80 miljarder kronor.

Rob Housman, chef på institutet, varnar också för underskattning av maskens betydelse. Oavsett vad syftet bakom masken är så utgör själva infektionen en kostnad för alla de organisationer och privatpersoner som drabbats.

- Eftersom det inte uppstod några större Conficker-relaterade problem den första april när hackade datorer gick online och började kommunicera med sina kontrolldomäner så är det nu många som underskattar betydelsen av Conficker. Denna slutsats är uppenbart felaktig, säger Housman till nyhetstjänsten TG Daily.

Uttalandet kommer ungefär samtidigt som säkerhetsforskare på FBI varnade för överskattning av Conficker, då det riskerar att dra fokus från andra IT-relaterade hot. Något som TechWorld Säkerhet skrev om i fredags.

Källa: TG Daily.