Av mejlen som når företagen är enligt Panda 90,92 procent skräppost. Siffrorna kommer från årets första kvartal. Jämför man med samma period förra året så har det skett en svag ökning, då 89,88 procent var skräppost. Något som är nytt är inriktningen på skräpposten, där falska jobb erbjudanden just nu ligger på modet. Måhända finns det en koppling till finanskrisen.

- Cyberkriminella har utnyttjat dem som är desperata för att hitta jobb. Det största målet är dock fortfarande att rekrytera ”målvakter”; att lura användare att tvätta pengar genom deras bankkonton, säger Sebastian Zabala, säkerhetsexpert på Panda Security i Sverige.

Utöver skräpposten uppgick andelen infekterad eller misstänkt infekterad e-post till drygt två procent. Främsta ursprungsland var USA, följt av Brasilien och Rumänien. Till största del rör det sig om datorer i botnets som skickar ut mejlen.

Panda rapporterar också att sociala medier används i liknande syften. Under första kvartalet utgjorde bland annat Twitter en måltavla. Konton utnyttjas för att skicka meddelanden till dennes kontakter med en länk till en blogg eller bild relaterat till kontot. Länken går till en sajt snarlik Twitter, och man uppmanas skriva i användarnamn och lösenord för att se bilden, uppgifter som sedan stjäls av de som ligger bakom angreppet.