Watchguard Technologies lanserar Watchguard Fireware XTM, som är ett nytt operativsystem för alla Watchguards säkerhetsprodukter. Med detta operativsystem kan kunderna utöka funktionaliteten i sina utm-brandväggar med ny och förbättrad säkerhet i kombination med smidigare administration, uppger företaget.

Bland nyheterna finns möjlighet till ingående kontroll av all trafik över https och voip, samt möjlighet att urskilja och blockera skadlig kod som maskeras som trafik i im pch p2p-applikationer. Fireware XTM uppges också göra det enkelt att bygga ut nätverksmiljön med ytterligare enheter via klustring och även lastbalansera trafiken för bästa prestanda.

I korthet utgörs nyheterna i operativsystemet av:

  • Stöd för kontroll av trafik över https, som gör det möjligt att verifiera att skadlig kod eller attacker inte smiter in via krypterade uppkopplingar.
  • Skydd för voip på applikationsnivå för sip- och H.323-protokollen.
  • Skydd för im och peer-to-peer (p2p) anslutningar. Botnät riktar ofta in sig på protokoll och portar som används av p2p och snabbmeddelandeprogram (im). Fireware XTM lovar göra det möjligt att tillåta denna typ av program utan att minska på säkerheten.
  • Stöd för mobila anslutningar. Nya funktioner bibehåller en vpn-anslutning med ipsec även när användare rör sig mellan trådlösa accesspunkter eller är på resande fot via en 3g-uppkoppling.
  • Nya administrationsalternativ. Alla enheter med operativsystemet kan administreras via kommandotolk, webbgränssnitt eller från Watchguard System Manager.
  • Centraliserad administration. Med Watchguard System Manager kan administratörer hantera alla enheter från Watchguard inom nätverket.
  • Via Watchguard System Manager finns också utökade rapporteringsmöjligheter för information och presentationsformat

Fireware XTM är en kostnadsfri uppdatering för alla kunder med en aktiv prenumeration på Watchguard Livesecurity. Det nya operativsystemet ska fungera med alla Watchguards utm-brandväggar inom e-serien av Edge, Core och Peak.

Fireware XTM beräknas finnas tillgängligt inom 45 dagar.