I en forskningsrapport från säkerhetsforskarna Thomas Duebendorfer och Stefan Frei framkommer att Apple och Opera inte är lika duktiga som sina konkurrenter när det gäller att distribuera säkerhetsuppdateringar till sina webbläsare.

Endast 53 procent av de användare som använder en 3.x-version av Apples Safari installerade en ny uppdatering inom tre veckor, rapporterar forskarna. Användare av version 3.2 måste dessutom installera en systemuppdatering för Tiger eller Leopard innan själva webbläsaren kan uppdateras, vilket ytterligare hindrar en snabb patchprocess.

Även Opera använder tekniker som motverkar snabba uppdateringar. Visserligen kontrollerar webbläsaren om det finns nya uppdateringar en gång per vecka, men själva installationsproceduren för uppdateringarna är densamma som när webbläsaren installeras för första gången, rapporterar forskarna.

Tre veckor efter att en ny version släppts hade bara 24 procent av de som dagligen använder Opera version 9.x installerat den nyaste versionen. Detta är samtidigt något som Opera också tagit till sig. I version 10, som är den nästa planerade versionen, kommer enligt uppgift en ny uppdateringsmekanism att implementeras.

Bäst av av webbläsarna klarade sig Chrome. Enligt forskarnas studier hade 97 procent av användarna som kör med version 1.x uppgraderat till den senaste versionen inom tre veckor. Chrome använder sig av en tyst uppdateringsmekanism på ett liknande sätt som Firefox, den näst bästa webbläsaren när det gäller uppdatering inom samma tidsperiod.

Microsofts läsare Internet Explorer uteslöts ur delar av studien då den enligt forskarna hanterar versionsnummer på ett annorlunda sätt.

Säkerhetsrapporten i sin helhet finns här

IDG News