OpenOffice.org är världens mest populära öppna officepaket och har den här veckan nått version 3.1.

I OpenOffice.org 3.1 har utvecklarna lagt in stöd för anti-aliasing som gör grafiken betydligt mjukare och inte så kantig.

Rent generellt har grafikbiten fått sig ett lyft. Nu ser du även skuggbilder av grafiska objekt du flyttar runt vilket gör det behagligare att jobba med OOo som ett DTP-program. Markerad text får också en behaglig ljusblå bakgrund istället för skrikigt svart-vitt.

Använder du OOo i en fleranvändarmiljö och jobbar mot dokument som är sparade centralt kan du råka ut för att två personer försöker göra ändringar i samma dokument – samtidigt. Det problemet är nu löst i OpenOffice.org 3.1 där programmet rapporterar om att filen är låst av en annan användare. Du kan även se vilken användare som öppnat dokumentet.

Kommenteringssystemet i OOo 3.1 har också förbättrats. Det är nu möjligt för författare att svara på kommentarer skrivna till texten. Du kan alltså följa hur dialogen mellan olika användare gått utan att kommentarerna för den skull finns med när du skriver ut.

Kalkylarket har också fått flera förbättringar. Nu är det möjligt att dubbelklicka på en flik för att byta namn – precis som i Microsofts Excel. Du kan också zooma in och ut i arket genom att använda den nya zoomkontrollen som implementerades i Writer i OOo 3.0.

Graferna i OOo bjuder också på några nyheter. Du har nu till exempel bättre kontroll över hur du placerar axlarna i din graf.

Alla nyheterna i OOo 3.1 hittar du på OpenOffice.org.