Mozillas utvecklare meddelar att stöd för flertrådiga processer, så kallad multi-threading, blir verklighet för Firefox inom de nästkommande två åren. Detta ska ta tillvara på kraften hos flerkärniga processorer på ett bättre sätt, vilket i sin tur ger bättre prestanda för de applikationer som körs i läsaren.

En annan fördel enligt Mozilla är också att det öppnar för bättre stabilitet. Målsättningen är att så småningom skapa en webbläsare som klarar av att köra varje flik som en oberoende process. På så sätt kan inte en kraschad applikation påverka processer som körs i andra flikar.

Tidsplanen för utvecklingsprojektet är uppdelad i flera faser, där den första fasen beräknas bli färdig i juli detta år. Nästa fas kommer att fokusera på att eliminera buggar och tillägg av mer avancerad funktionalitet, uppger Mozilla. Den delen beräknas vara färdig någon gång under november.

Mozillas satsning på flerkärnigt stöd i sin webbläsare är samtidigt också ett svar på konkurrensen från Microsoft och Google, vars läsare redan har visst stöd för multi-threading.

IDG News