Microsofts årliga konferens TechEd startade idag. Bill Veghte, affärschef för Windows, startade genom att belysa utmaningen IT står inför under denna tid av ekonomisk turbulens.

Många företag står inför utmaningen att tvingas göra mer med mindre resurser vilket ställer nya krav på IT. Under öppningsanförandet visades också en hel del nyheter i kommande produkter.

Molnet fick förstås viss uppmärksamhet under starten av TechEd. En fråga att ställa sig är vad man vill köra lokalt och vad man vill köra hos någon annan i "molnet". Exempel på detta är Microsoft Azure som är Microsofts benämning på de molntjänster de erbjuder. Ett praktiskt exempel kan vara e-post. Med Exchange 2010 kan man välja vilka lådor som ska köras lokalt hos mig och vilka som ska ligga placerade hos en annan tjänsteleverantör.

En nyhet som lanserades på TechEd är att SQL 2008 R2 kommer med en CTP under hösten. Office 2010 kommer som beta redan nu i juli. Office 2010 kommer att få ett mycket lättare gränssnitt för att arbeta mot och hämta data från SQL Server utan att man behöver expertkunskaper.

Stöd för fler kärnor och hyperthreading


De tre stora kommande lanseringarna är Windows Server 2008 R2, Windows 7 och Exchange 2010. Intel och Microsoft har samarbetat nära för att se till att stödet för många kärnor och hyperthreading har förbättrats. Två viktiga nyheter i Windows 7 tillsammans med Windows 2008 R2 är Direct Access och Branch Cache.

Direct Access innebär kort sagt att man i samma sekund som man slår på sin laptop befinner sig på det interna nätverket utan att behöva etablera en VPN först. Denna teknik bygger på en kombination av PKI och IPv6.

Bitlocker to go


AppLocker och BitLocker to go är nyheter i Windows 7. Applocker kompletterar Software Restriction Policies i tidigare OS. Applocker kan godkänna applikationer signerade av en viss CA, och man kan addera fler parametrar och egenskaper i körbara filer än så, exempelvis filversion.

BitLocker to go innebär at du nu kan kryptera data på flyttbara enheter, som till exempel usb-minnen. PowerShell v2.0 är inbyggt och har äntligen fått ett grafiskt gränssnitt vilket gör det lättare att skapa script. Det är nu möjligt att köra ett lokalt skript som egentligen exekveras på en annan PC.

Skakiga fönster i Windows 7


En kul ny funktion i Windows 7 är att man kan skaka på ett fönster för att bara ha det kvar och förminska alla de andra till startfältet. En enkel men fantastiskt användbar nyhet i Windows 7 är Problem Steps Recorder.

Om en användare har problem med en applikation är det inte alltid han kan förklara vad som är fel eller vad som händer på ett begripligt sätt. Han kan då starta PSR och sedan framkalla felet. PSR skapar då en stillbildsfilm av vad användaren gör och ser i form av en HTML-sida. Denna zippas och kan skickas till helpdesk, exempelvis via e-post. Felsökningen blir mycket lättare på detta vis, speciellt om man av någon anledning inte kan ta över användarens skärm.

På mer avancerade versioner av Windows 7 finns "Windows XP mode", vilket innebär att man kör en virtuell maskin med Windows XP som givetvis kan köra gamla XP-applikationer. Detta ska ge maximal kompatibiliteten med äldre applikationer. Man kan i både Windows 7 och Windows Server 2008 R2 mappa in och också skapa VHD-filer direkt från diskhanteraren. Det går också att boota hela datorn från en VHD-fil.

Windows 7 och Server 2008 R2 till jul


Windows 7 och Windows Server 2008 R2 släpps enligt Bill Veghte redan vid jul. Windows 2008 R2 kommer endast att släppas i 64-bits format, det är alltså hög tid att förbereda ett sådant byte av arkitektur på applikationssidan om detta inte redan påbörjats.

Virtualisering med Hyper-V i Windows Server 2008 R2 fick en hel del tid. Denna klarar 64 logiska processorer, vilket skulle vara mest på marknaden men detta stämmer inte, VMWares vSphere klarar samma antal. Hyper-V R2 har däremot en del trevliga nya funktioner, såsom live migration och kan arbeta med delade klustrade volymer.

Fullpackat - trots kris


Ekonomisk kris till trots var det så många besökare att många av oss fick sitta i ett separat rum med stora skärmar där allt visades. Det var ganska kul att höra folk klappa händer, skratta och se dem räcka upp handen vid omräkningar, trots att ingen föreläsare fanns i rummet! En annan smått irriterande sak var att två demonstrationer krånglade, man får nog anse att Microsoft borde ha resurser nog att se till att demonstrationer fungerar som de haft månader på sig att förbereda?Ett nytt API i Windows 7 gör att man snabbare kan nå nyckelinformation i applikationerna. Här ser vi tex snabbval för Live Messenger.Här ser vi några av de första bilderna som finns på Office 2010. En beta av produkten släpps redan till sommaren.