1. Känn till dina rättigheter
http://www.google.com/privacy.html
Denna sida innehåller Googles alla sekretesspolicys och tips om hur du bäst använder tjänsterna. Även om det juridiska i sekretesspolicys kan vara svårt att förstå så erbjuder Googles Privacy Channel länkar till Youtube-filmer som visar praktiska tips om dataskydd. Kolla in ”Google Search Privacy” och ”Google Privacy Tips”.
2. Skydda ditt innehåll i tjänsterna du använder
Visst material som Google lagrar för dig, så som foton uppladdade på Picasa är publika. Du kan skydda din integritet när du laddar upp foton.
De två val du har är ”unlisted” som innebär att bilden endast syns om du har webblänken och den indexeras inte av sökmotorer, och privat som innebär att endast namngivna inloggade användare kan se bilden.
Ett annat exempel är Google Chat där du kan ta en konversation ”off the record” och inga meddelanden kommer att loggas.
3. Stäng av Chromes förslagsfunktion
Chrome sparar historiken och innehållet i hemsidor du redan besökt för att kunna gissa vilken sida du söker medan du skriver i ”omniboxen”. Du kan stänga av detta genom att gå ”Under huven” i inställningarna och bocka av förslagsfunktionen. Här kan du också ställa in andra integritetsinställningar, så som att surfa i ”incognito”.
4. Stäng av webbhistorik
Du kan ha satt på webbhistorik, också kallat personaliserad sökning, när du skapade ditt Google-konto. Då har Google erhållit en personlig sökhistorik för din användning.
Detta används inte för att visa annonser då det sker via en separat historik som rensas efter nio månader men webbhistoriken finns kvar för alltid om du inte stänger av det eller raderar innehållet.
5. Stäng av intressebaserad annonsvisning
Sedan den 11 mars använder Google inte bara innehållsbaserad information (vad du söker på) när annonser visas utan även en historik av tidigare besökta hemsidor används för att visa reklam. Baktanken är att visa annonser som är mer relevanta för just dig.
Du kan ta bort intressekategorier som Google har valt åt dig eller lägga till andra genom att ändra inställningarna för annonsvisningar.
6. Använd Gmail med SSL
Du kan kryptera den e-post du läser och skickar. Inloggningen på gmail sker krypterad som standard men SSL stängs av när du hanterar e-post för att det kan gå långsamt.
Du finner inställningen i Inställningar under ”General”. Gå längst ner och välj ”Always use https”