Paul Thurrott är ett välkänt namn i Windowskretsar och på hans Supersite for Windows gick det i helgen att läsa att Microsoft är på väg att slopa programbegränsningen i Windows 7 Starter Edition.

Tidigare har Micosoft hävdat att den versionen av Windows 7 endast kommer att kunna köra tre applikationer samtidigt, vilket skulle vara tillräckligt för enklare användning i exempelvis netbooks.

Ännu har Microsoft inte bekräftat ändringen, men med tanke på vilka reaktioner den begränsningen väckt försöker de antagligen göra allt i sin makt för att inte återupprepa mottagandet som Windows Vista fick i pressen. Dock nämner Paul Thurrott att det fortfarande inte går att ändra bakgrundsbilden i Starter Edition.

Samtidigt har hårdvarukraven för att kvalificera sig för Windows 7 Starter Edition reviderats något, rapporterar APC Magazine. En netbook som vill använda den lägst specificerade versionen av Windows 7 får inte ha en skärm som överstiger 10,2 tum. Ramminnet får heller inte vara större än en gigabyte.

Förändringarna innebär att många datorer som i dag klassas som netbooks kommer att räknas som vanliga bärbara när Windows 7 lanseras. Några exempel på dessa är Dells Inspiron Mini 12 och Acer Aspire One 751 (på den lilla bilden).

Dessa begränsningar görs främst för att kunna hålla priset nere, samtidigt som Microsoft vill kunna ta ut mer intäkter från datorer med mer kraftfull hårdvara.

Däremot tillåter Microsoft något bättre hårdvara i övrigt. Lagringsmässigt tillåtes framöver upp till 250 gigabyte hårddiskutrymme eller 64 gigabyte ssd, jämfört med 160 respektive 32 gigabyte i dagsläget för Windows XP. Dessutom tillåts processorhastigheter upp till 2,0 gigahertz så länge processorn är enkelkärnig och har en effektförbrukning på maximalt 15 watt.

Källa: Engadget, APC Magazine