Kuba, Syrien, Iran, Sudan och Nordkorea är fem länder som betraktas som fientliga mot USA och som därför är under handelsembargo på beslut av myndigheten United States Office of Foreign Assets Control (OFAC). Med anledning av detta har Microsoft nyligen beslutat att stoppa åtkomst till Windows Live Messenger-nätverket för användare boende i dessa länder.

Microsoft har avböjt att kommentera till IDG News om beslutet att stoppa produkten varit frivilligt eller om detta är kopplat till kontakt med OFAC.

Även Google bekräftar att man stoppat nedladdning av sin chattklient Google Talk och karttjänsten Google Earth mot Sudan av samma skäl. I ett uttalande uppger Google att man valt att följa USAs regler och policy för ekonomiska sanktioner.

Samtidigt menar experter att förbud av detta slag har en begränsad effekt. Enligt den Mellanöstern-baserade sajten itp.net har medborgare i Syrien funnit ett enkelt sätt att kringå Microsofts förbud: Allt som krävs är att ett annat land än Syrien anges när ett nytt Messenger-konto skapas. Tredjepartsklienter som ansluter till MSN-nätverket stoppas inte heller.

IDG News