Fujitsu-Siemens Lifebook P8020
Fujitsu har lagt krut på sitt svarta kraftpaket Lifebook P8020. Den klarar åtta gigabyte minne och har en Dual Core-processor. Med andra ord är den redo att börja äta sig igenom de arbetsuppgifter du kan tänka dig att ge den, och med så mycket basminne gör den hantering av Vista och Office 2007 till en barnlek. Du kan förmodligen köra en relativt stor databas på den också utan att den går på knäna.

Den första flaskhalsen vi stöter på är processorn med sina två kärnor på blygsamma 1,4 gigahertz. För en normal användare bör dock den låga hastigheten inte vara ett så stort problem. Kontorsprogram är trots allt inte processorintensiva och allt annat har datorn gott om.

Batteriet klarade tre timmar med wlan, högsta ljusstyrkan och vanligt användande. Hårddisken är på 320 gigabyte och allt ryms i en dator som inte väger mer än 1,3 kilo. Det finns till och med en dvd-brännare inbyggd om du mot förmodan skulle få slut på lagringsyta.

Kort sagt är Fujitsu Lifebook P8020 en mycket imponerande och kraftfull maskin, samtidigt som den är väldigt liten och nätt. Ska vi klaga på något är det fläktljudet, som inte i sig är högt men som ligger på en frekvens som gör att det står ut mot vanligt bakgrundssurr.

En annan sak som tyvärr förstör upplevelsen är priset. Med ett utgångspris på 18 000 kronor för en dator med bara två gigabyte arbetsminne känns det som en tung uppgift att motivera köpet för chefen. Ni som lyckas med det har å andra sidan investerat i en liten tuffing som håller måttet ett bra tag framöver.

Fakta

Tillverkare/kontakt: Fujitsu-Siemens (www.fujitsu-siemens.se)
Cirkapris: 18 000 kronor
Processor: Intel Core 2 Duo SU9400 1,4 GHz
Grafik: Intel GMA 4500MHD
Minne: 2 gigabyte ddr 2
Lagring: 320 gigabyte
Anslutningar: 3 st usb, lan, vga, audio in/ut, pcmcia, firewire
Trådlöst: 802.11a/b/g/n, bluetooth 2.0 + edr
Bildskärm: 12,1 tum led, 1 280 x 800 pixlar
Operativsystem: Windows Vista Home Premium
Mått: 28 x 21 x 3,7 centimeter
Vikt: 1,2 kilo

Plus:
+ Liten
+ Minneskapaciteten
+ Batteritiden

Minus:
- Priset
- Fläktljud

Betyg: 80