Den amerikanska myndigheten US Federal Trade Commission (FTC) lyckades nyligen minska den totala nivån av skräppostutskick med cirka 15 procent under mitten av förra veckan genom att stänga av internetleverantören Pricewert. Detta enligt säkerhetsleverantören Marshal, som övervakat trafiken sedan FTC fick tillstånd att dra ur sladden för den ökända internetleverantören.

– Vi noterade en betydande minskning av spam under mitten av förra veckan. Det blev ganska lugnt jämfört med vad vi har sett, säger Phil Hay, hotanalytiker på Marshal.

Enligt FTC var Pricewert en högborg för en rad olagliga aktiviteter, inklusive utskick av virus, nätfiske, spionprogram och barnpornografi.

I ett uttalande säger FTC att Pricewert ”Aktivt skyddade sina kriminella kunder genom att antingen ignorera begäran om avstängning från internetbaserade säkerhetsorganisationer, eller genom att flytta sina kriminella element till andra internetadresser för att undgå upptäckt”.

Den avstängda internetleverantören uppger att den påstådda kriminella aktiviteten i nätverket varit ett resultat av kundernas egna handlingar och därför inte leverantörens ansvar.

Under november förra året sjönk volymen på skräpposten med nästan hälften då den ökända internetleverantören Mccolo stängdes av. Då tog det också månader innan nivåerna återhämtade sig till samma volym.

Effekten av Pricewerts avstängning blev inte lika dramatisk. Enligt data från Cisco Systems, sjönk den totala skräppostvolymen med cirka 30 procent under helgen, men återhämtade sig till tidigare nivåer lagom till början av denna vecka.

IDG News