Databasjättar som Orcale, IBM och Microsoft kan få det svettigt i framtiden. Google testar nu Fusion Tables, en relationsdatabas som tar nya grepp om datasortering och indexering.

Enligt ett Google-blogginlägg har Fusion Tables designats för att förenkla operationer som är ökänt svåra för relationsdatabaser, inklusive integration av data från flera heterogena källor och samordning av stora datauppsättningar.

Under skalet använder sig databasen av en teknik kallad data-spaces, som skapar ett index som möjliggör åtkomst till data i distinkta format och typer.

I fallet Fusion Tables innebär data-sapces att Google kan lägga till en extra dimension till tvådimensionella tabeller och koppla till element som produktrecensioner, blogginlägg, twitter-meddelanden med mera. Genom en fjärde dimension ska också realtidsuppdateringar kunna kopplas till databasen. Detta enligt Stephen E. Arnold, analytiker på Aronold Information Technology, som säger att Google arbetat med tekniken ända sedan uppköpet av Transformic under 2005, det företag som varit en av pionjärerna inom området.

Fusion Tables finns tillgänglig nu i form av en betaversion och har stöd för datauppsättningar på upp till 100 megabyte.

IDG News