IDG Medlem
Här har vi samlat allt som gäller ditt medlemskap
Stäng

Etherscope Series II Network Assistant

En schweizisk armékniv för nätverkstekniker

Tilläggsnamnet Series II indikerar att det har hänt en del med Fluke Networks Etherscope, men vi känner ändå igen den. Etherscope är ett handhållet analysverktyg för både trådbundna och trådlösa nätverk.

Enheten består av en sex tum stor pekskärm av tft-typ med upplösningen 640x480 bildpunkter. Skärmen duger, men har hängt med ett tag och borde uppgraderas. En plastpenna för att peka på skärmen med ingår.

Tråd och trådlöst i ett


Anslutningsmöjligheterna för trådbunden kommunikation består av två ethernetportar, en rj-45 och en 1000 base-x fiberport med sfp-modul. Dessutom finns här en rs-232 och en usb-port. Så långt ser Etherscope ungefär ut som andra produkter från Fluke Networks, men naturligtvis är en stor finess möjligheterna att analysera även trådlösa nätverk. Köparen bör dock hålla tungan rätt i mun när order läggs. Antalet kombinationer av grundmodell, olika paket och tillbehör är stort och det är lätt att glömma att grundmodellen bara innehåller en delmängd analysmöjligheter för trådbunden kommunikation över koppar och fiber.

Vid analys av trådlös trafik används ett löst nätverkskort i form av ett pc card. Ryktet säger att kortets kretsar kommer från ­Cisco, men vår kontroll av mac-adressen visar att den tillhör ­Fluke Networks. Mer än så kan vi inte få fram och Fluke Networks vill inte avslöja vem som levererar kortets kretsar. Kortet är ett trippelkort för 802.11a/b/g.

Etherscope drivs av en Xscale PXA255-processor från Intel och har 128 megabyte internminne. Utöver internminnet finns cf-kort att tillgå.

Linux i botten


I grunden till enhetens program finns en Linux 2.4.19-kärna och Qtopia 1.6.0. En fin finess är att vi kan öppna ett konsolfönster som i vilket Linuxsystem som helst. Det finns till och med en webbläsare.

Delar av programmet är öppen källkod och kan laddas ned från Fluke Networks.

Att det trådlösa nätverkskortet i skrivande stund saknar stöd för 802.11n kan tyckas anmärkningsvärt, men standarden är ännu inte klar. Att leverantörer av accesspunkter tar fram produkter för 802.11n må vara hänt, men med testinstrument kommer saken i en annan dager. 802.11n har heller ännu inte fått något större genomslag på företag, så behovet är begränsat. Vi förväntar oss dock att Fluke Networks släpper ett uppgraderat kort när standarden för 802.11n är fastslagen.

Att här gå igenom allt Etherscope kan göra i form av analyser och tester är helt enkelt omöjligt, vi rekommenderar en titt på Fluke Networks webbplats för mer information. Det som är riktigt trevligt är just mängden analyser och tester och specifikt att hela protokollstacken är representerad, även det fysiska lagret. Vi kan alltså analysera allt från radiovågor och koppar-/fiberkablarnas kvalitet till rena applikationslageranalyser som responstid hos filservrar över cifs. Ett flertal rfc-och ito-tester finns att välja bland, men de senare är ett ­tillägg till grundutförandet.

På den trådlösa sidan kan vi testa signalstyrka, göra ”site surveys” och till och med pejla in var accesspunkter och klienter befinner sig, plus en massa andra analyser och tester. Det senare sker med en liten plastbit, inte helt olik en flagga, som kopplas in som extern antenn på det trådlösa nätverkskortet. Med två grund­enheter kan ännu mer analyseras, en av enheterna kan agera trafikgenerator/analysator och den andra fungerar som server ­eller bollplank. Då kan vi till exempel testa genomströmning med flera värden i brandväggar. ­Tilläggas bör att med Etherscope Series II kan vi bara testa med en ström/process i taget.Inte riktigt stadigt. Efter association med en accesspunkt kan vi göra de flesta tester vi kan tänka oss för trådlösa nätverk. Även utan association kan mycket göras. Tyvärr kunde vi inte ta fram diagrammet för signalstyrka eftersom associationen bryts om vi klickar på den funktionen. Generellt är associationen relativt instabil.

Något petigt gränssnitt

Skärmen är som vi tidigare nämnt lite gammaldags och det är petigt att träffa rätt med pennan på de små symbolerna. Nedtill till vänster finns ett grafiskt tangentbord att klicka upp om vi vill skriva in text. Det finns även ett löst tangentbord att koppla in på usb-porten, men då försvinner allt-i-ett-tänket.

Enheten känns bra i handen med sitt knallgula gummigrepp (som kan träs av om man vill) och en skön tyngd. Batteritiden bör räcka en hel arbetsdag, men en viss osäkerhet ligger i om vi använder skärmen ofta och/eller fläkten går ofta. Ja, du läste rätt – enheten har fläkt och den är inte helt tyst.

Enheten känns bra i

handen med sitt knallgula

gummigrepp.”

Användargränssnittet är i princip uppdelat i en meny med olika tester och analyser. Vi väljer ett test och pekar på Details för att få fram analyser i realtid. Alla färdiga analyser kan sparas till cf-kortet, vars fack sitter tätt intill det trådlösa nätverkskortet. Utifrån sparade data kan rapporter skapas för analys i lugn och ro.

Växlar medan vi väntar


Fluke Networks har ännu inte förbättrat övergången mellan trådbundna och trådlösa tester. Vill vi byta däremellan måste vi vänta på att maskinen växlar läge (vi skulle tippa på att den växlar drivrutiner) medan vi hör ett antal klickanden från den. Det tar bara några sekunder, men det är ändå en nackdel att vi inte kan köra trådbundna och trådlösa tester på samma gång.

Den som vill kan fjärrstyra Etherscope via en webbläsare. Gränssnittet är exakt detsamma som med pekskärmen via vnc, med skillnaden att det går så långsamt att det nästan är olidligt. Plattformen som används är java. Om vi dessutom vill växla mellan trådbundna och trådlösa tester bryts sessionen och vi måste logga in på nytt.

TechWorlds slutsats


Fluke Networks Etherscope Series II har en del skavanker, som den lågupplösta skärmen, det pillriga handhavandet och fördröjningen i övergången mellan de fysiska gränssnitten. Jobbar du med utbyggnad, service och kontroll av ethernetnätverk hos nätägare, isp:er eller större företag bör du dock definitivt fundera på om inte Etherscope ska finnas i väskan hos varje fälttekniker.

En billigare lösning är en bärbar dator och ett gäng gratisprogram, men det blir knöligare. Frågan är också om det skulle fungera med gratisalternativen. Kabeltestning är till exempel ett område där det är tveksamt om det finns gratisverktyg.

Foto: Andreas Eklund

Fakta

Leverantör: Fluke Networks
Webb: www.flukenetworks.com
Cirkapris, grundsystem/testsystem (kr): 59 900/91 500

Operativsystem
: Linux 2.4.19
Administrationsprogram: Grafiskt gränssnitt med pekskärm
Processor: Intel Xscale PXA255
Ram-minne: 128 MB
Minneskort: compact flash
Nätverksportar: gigabit ethernet rj-45 och
1000 base-x
Usb/fjärrstyrning/kabeltestning: ja/ja/ja
Ip: ja
Tcp/udp: ja
Applikationslager/länkprotokoll utöver ethernet: ja/nej
Multipla testprocesser: nej
Wlan: 802.11a/b/g
Mått (cm)/vikt (g): 19,1x15,2x4,4/1150

+ Allt-i-ett, funktioner och finesser, behändig och smidig.

- Något pillrigt gränssnitt, växling mellan tråd och trådlöst, seg fjärrstyrning, priset.

Prestanda
 5 av 10
Användarvänlighet 16 av 20
Handhavande 16 av 20
Funktioner & finesser
22 av 25
Protokollstöd
20 av 25


Totalt 84 av 100

Besöksadress: Magnus Ladulåsgatan 65 106 78 Stockholm Tel: 08-453 60 00

Sajter om it & teknik

  • CIO SwedenIt-strategi, affärsnytta och kundrelationer.
  • Computer SwedenDagliga nyheter om it, telekom och affärer.
  • IDG.seDe viktigaste nyheterna från sajterna i vårt nätverk.
  • M3Sveriges prylsajt.
  • MacWorldAllt om Mac, OS X, Iphone och Ipad.
  • PC för AllaSveriges största och mest lästa datortidning.
  • SmartworldDin guide till det smarta hemmet.
Stäng