Diskeeper har meddelat att de är på väg att nå ett betydande tekniskt genombrott som kan skynda på uppstarten i Windowsbaserade system med omkring 20 procent.

Men trots att den nya lösningen i tester visar på rejäla förbättringar i både Windows XP och Windows 7 kommer Vista inte att få ta del av den nya mjukvaran.

- Vi hoppar över Vista. Baserat på diskussioner med våra oem-kontakter verkar Vista ha en begränsad livslängd, berättar John Lake på Diskeeper.

Hur den nya mjukvaran fungerar är fortfarande oklart, men den ska tydligen modifieras för olika tillverkares specifika boot-processer, samt känna av förändringar över tid så att en snabb uppstart kan bibehållas.

Mjukvaran kommer i dagsläget enbart att skeppas tillsammans med nya bärbara och stationära datorer, men John Lake på Diskeeper säger att en fristående lösning kan lanseras vid ett senare tillfälle.

Än så länge har produkten inte fått något namn, men enligt Diskeeper ska mjukvaran finnas i datorer som säljs under julhandeln. Förhoppningen är även att snabbare uppstart ska få fler att stänga av sina datorer över natten.

IDG News