Windows 7 är i antågande och frågorna kring Microsofts nya operativsystem är självklart många. Med anledning av det höll vi under förra veckan ett webinar om Windows 7 här på TechWorld.

Trots att en rad spännande frågor behandlades hanns dock inte alla läsarfrågor med. Är brandväggen bättre? Vilka är systemkraven? Hur fungerar egentligen Windows Update utan Internet Explorer?

Dessa läsarfrågor och många fler besvaras här under av Truesecs it-experter Michael Anderberg och Mikael Nyström.

Missade ni vårt webinar dyker det upp här på Techworld under augusti månad.


Peter:
Kan den nya cachingfunktionen vara en säkerhetsrisk?

Michael Anderberg: Jag antar att det är Branch Cache som avses här? I så fall är svaret enligt mig nej, då dels datat som cachas inte är tillgängligt offline och dessutom så kollar den lokala maskinen alltid emot maskinen som datat kom ifrån om användaren fortfarande har rätt att se detsamma eller inte.

D/:
Finns ReadyBoost med? Vad gör den egentligen åt prestandan?

Michael Anderberg: Svar ja, ReadyBoost finns kvar och den gör samma sak som i Vista dvs cachar upp småskrivningar och läsningar till disken för att på så sätt komma runt de relativt sett långsamma hårddiskarna.

Per:
Internet Explorer går att ta bort. ja visst, men det går inte att köra Windows Update med en annan browser. eller stämmer det? vilket innebär att Microsoft ändå har bestämt att den måste finnas.

Michael Anderberg:
Mjae, Windows Update använder sig av Auto Update agenten i Windows som ja iofs bygger på Tridentmotorn, men det är inte en fullständig IE. Dock ger detta autoupdate, du kan inte surfa till Windows Update manuellt.
Mikael Nyström: IE är faktiskt helt omöjligt att ta bort, hela MMC konsolen är egentligen en webbrowser, man kan ta bort IE visuellt, men mer än så är det inte.

Per:
Går det att köra Windows Update ifrån en annan browser? exempel. Safari, eller är man tvungen att använda Internet Explorer. Det gör att man är bunden till IExplorer i allafall.

Michael Anderberg:
Samma svar som ovanstående fråga.


Windows Update håller dig uppdaterad oavsett vilken webbläsare du använder.

Jesper, Motala:
Nu kanske jag har missat ifall frågan har dykt upp redan, men finns det några nyheter i filsystemet?

Michael Anderberg:
Beror på vad du menar med filsystemet? Om du menar NTFS explicit så nej, inte direkt något stort. Däremot så har man ju stöd för VHD:er som volymer direkt i Windows nu och det är ju en stor grej.

Okänd:
Hur fungerar systray ikoner?

Michael Anderberg:
De samlas upp nere till vänster om klockan under en gemensam ikon med en liten pil på. Klickar man på den så fälls det upp ett samlingsfält där alla ligger. Det finns dessutom en customize funktion där, där man kan välja vilka ikoner som alltid skall vara synliga och vilka som skall samlas ihop i detta fält.

Johan:
Hur fungerar W7 med multiboot? T ex om man har olika OS installerat.

Michael Anderberg:
På samma sätt som Vista, dvs. man kan använda sig av BCDEdit.exe för att editera bootdatabasen med vilka OS som finns, vad de heter och hur man skall välja dem. Grundfunktionen är dock som vanligt att det senaste och nyaste OS:et tar över från ev. gamla system.
Mikael Nyström: Det som är nytt är ju hanteringen av boot från VHD, vilket gör allting mycket enklare när varje OS kan ha sin egen ”disk”.

Björn:
Vilka prestandaändringar kan vi förvänta oss till RTM? (upplever nämligen RC långsammare än BETA och flera med mig)

Michael Anderberg:
Detta fenomen beror nog mest på drivrutiner som idag är betydligt fler än under betan. Men generellt så kan man säga att den debug-kod som fortfarande finns kvar i RC, skall och kommer att rensas bort. Så lite prestandaökning torde det bli till den slutgiltiga versionen. Dessutom kommer du ju då göra en ny wipe and reload nyinstallation och då får du bort allt gammalt skräp.

Rikard Larsson:
Hur laddar Windows 7 sina filer i uppstarten? Alltså laddar hög prioriterings filer först? Vista tog lång tid att starta efter inloggningsskärmen.

Michael Anderberg:
Man kan sätta services till så kallad Delayed Start, vilket innebär att man snabbare kan börja jobba efter inloggning. Men jag upplever problemet generellt som mindre i vilket fall som helst. Windows 7 startar ju inte ens services, subsystem och drivers som inte används just då - vilket boostar performance i allmänhet.
Mikael Nyström: I Windows 7 har vi också ”Trigger Load”, dvs drivrutiner och tjänster startar först när enheten är ansluten och aktiverad.

Kim:
Har hört rykten att man skulle få byta till sig en Windows 7 licens om man har en Vista Ultimate licens nu. Stämmer det?

Michael Anderberg:
Har inte hört talas om någon sådan kampanj ännu, men det vet nog Michael Bohlin på Microsoft.

Anders:
Gamla drivrutiner till äldre USB-möss fungerar inte i Win7 RC1, Kommer det fixas tills Win7 släpps på marknaden?
Ett exempel är Logitech's Mx310 Den fungerar plug and play, men går inte att ställa in extraknappar osv.

Michael Anderberg:
Detta beror på om Logitech väljer att göra en uppdaterad programvara. Windows tillhandahåller som du säger en fungerande grunddriver men extrafunktionalitet ligger hos 3e-parten i detta fall.


XP-mode i Windows 7 ska lösa kompatibilitetsproblem bakåt, i alla fall vad gäller mjukvaran.

Kei:
Hej, man fick aldrig se vad som skrevs vid wmic-promten. kan ni visa det igen?

Michael Anderberg:
Sekvensen går:
CMD, enter
WMIC, enter
COMPUTERSYSTEM, enter
och sedan scrollar du till höger tills du hittar model.

Peter:
Fungerar även automatisk patchning och drivrutinshantering för XP?

Mikael Nyström:
Om du menar i MDT (Microsoft Deployment Toolkit) så är svaret NEJ.

Okänd:
Vilka krav på applikationer är det om man vill skjuta in applikationer. Kan man skjuta in Hogia Affärssystem? ;-)

Michael Anderberg:
Du kan skjuta in vilken applikation som helst, men olika applikationer kan kräva mer eller mindre jobb att "göra klart" för inskjutning.
Mikael Nyström: Absolut, har gjort det vid ett flertal tillfällen.

Okänd:
Vad var namnet på "inventeringsprogrammet"?

Michael Anderberg:
MAPS eller Microsoft Assessment and Planning

Conny:
Kommer spel att funka bättre i w7?

Michael Anderberg:
Fungera bättre än i vad? Jag antar att du menar än i Windows Vista. Det största problemet med spel är att de ofta kräver adminbehörigheter, dvs man får strul med UAC. Men generellt så håller detta fenomen på att bli bättre allteftersom speltillverkarna lär sig. Dessutom har man tweakat UAC lite för att den skall fråga mindre plus att numera även c:\-rooten är virtualiserad. Prestandamässigt borde 7:an bli bättre, speciellt med stödet för WDDM 1.1 stödet för drivrutiner.

Andersson:
Många privata användare har haft problem med många olika spel på Windows Vista. Hur kommer det se ut nu? Spel som fungerar på Vista, kommer det att fungera problemfritt i Windows7?

Michael Anderberg:
Samma svar som till ovanstående fråga.
Mikael Nyström: Faktum är att jag inte har haft problem alls, mina kids (11&13) kör Windows Vista och tro mej, dom spelar spel....


User Account Control i Windows 7 har försetts med nivåer.

Martin Olofsson:
Hej när kommer mitt beta Windows 7 sluta att fungera?

Michael Anderberg:
Beror på vilken version du kör? Om du har installerat RC och aktiverat den så fungerar den fram till och med 1 juni 2010.

Nisse:
Installation av W7 på en 5 år gammal Acer Aspire 1800 genererar en "blåååskäärm"
Kritiskt HD-fel säger den???
XP och Ubuntu installerar sig utan problem!!
Är 7:an mer känslig för gamla & eventuellt välanvända HD:s??

Michael Anderberg:
Kör RAM-testet i Windows 7. På grund av annorlunda minneshantering kan ibland latenta problem dyka upp som inte visade sig tidigare. Kolla att det inte är någon konstig specialdriver för HDD men det tror jag är mindre troligt.

Okänd:
Vad finns det för netware stöd?

Michael Anderberg:
Inget uttalat direkt, utan det kommer från Novells egna tillägg i så fall.

Mats-Erik Agefur:
Vad är den stora skillnaden på Windows-brandväggen i Windows 7 och Windows Vista? Är den lika bra som en den som finns i ett riktigt virusprogram?

Michael Anderberg:
Den är bättre. Grundfunktionen är densamma som de som kommer med ett anti-virus program, men skillnaden är att den inbyggda brandväggen helt och hållet kan policy-styras vilket oftast inte de andra kan. Dessutom så stöder Windows 7 multipla firewall-profiler samtidigt vilket den såvitt jag vet är ensam om. Personligen ser jag inget mervärde i att föra in tredjepartskomponenter.

Okänd:
Finns det någon möjlighet att vi kanske kan få lite avsnitt liknande the nerd inför r2 / win7?

Michael Anderberg:
Absolut! The Nerd Herd kommer att vakna igen inom kort och jag vågar utlova en hel del kul nyheter gentemot vad ni har hört förut? För dem av er som inte vet vad The Nerd Herd är, så är det en podcast show som återfinnes på http://www.thenerdherd.se

Peter:
Kommer det gå att installera virtual server på Windows 7?

Michael Anderberg:
Det kommer en ny version av Virtual PC som är riktigt fint integrerad i Windows 7. I Windows Server 2008 R2 så finns Hyper-V, så Virtual Servers dagar får man nog säga är räknade. Men det är ju lätt att migrera till de nya plattformarna.
Mikael Nyström: Den nya versionen finns redan att få tag på (RC) på http://www.microsoft.com/virtualpc och den heter ”Windows Virtual PC” och kommer att vara en del av licensen för Ultimate och Enterprise.

Jesper, Motala:
För fotointresserade; kommer det dyka upp mer stöd för färgdjup (sRGB/AdobeRGB) i systemet (explorer, förhandsgranskning) så man slipper öppna Photoshop för att se bilder visas rätt?

Michael Anderberg:
Windows 7 i sig stöder AdobeRGB men använder sRGB eftersom det är standard för normal skärm-/webbvisning. Men Photo Gallery från Vista är numera helt ersatt av Windows Live Photo Gallery och den stöder färgprofiler överlag. För fotointresserade kommer också det faktum att 64-bitars numera är riktigt trevligt att köra innebär att man kan både beräkna saker snabbare men även använda mer tillgängligt RAM i maskinen. Jag har bloggat om ett benchmark test som jag har gjort på detta och skillnaden mellan 32-bitars och 64-bitars. Ritbrädor och liknande finns det även fullt stöd för och det funkar bra, även om du använder t.ex. Wacoms egna drivisar för att hantera knapprogrammering etc.


Windows 7 klarar av ritplattor och tabletfunktioner. Dessutom känner skrivfunktionen nu av svenska tecken.

JanneJanne:
Är inte W7 språkoberoende? Alltså man hämtar det språk man vill?

Michael Anderberg:
För Enterprise och Ultimate stämmer det att man kan byta språk i farten eller mellan profiler eller vad man vill.
Mikael Nyström: Jo, tekniskt sett är den det. Den engelska versionen levereras alltså med ett enda languagepack, nämligen engelska. I Ultimate och Enterprise är man licensierad att köra samtliga språk. Annars inte.

Jonny:
Ni nämnde 3-part app för beräkning av bla sparad el vid övergång till W7. Kan Ni nämna ngn app?

Michael Anderberg:
Nä, vi nämnde tredjeparts tester som är gjorda, inte appar. Dessa återfinns bland annat på Microsofts site men du kan även kontakta Micke Bohlin på Microsoft för mer info. Däremot så kan man iofs testa själv genom att sätta dit en sådan där liten mätare som man kan köpa för någon hundring på Clas Ohlson eller liknande.

Henrik Toft:
Har hört att folk rekommenderar att köra build 7100 istället för nyare builds. finns det problem med nyare builds?

Michael Anderberg:
*ler* Nä, inte annat än att det inte finns några nyare builds tillgängliga generellt. 7100 är den sista publika versionen innan släpp. Senare versioner kan man antingen komma åt om man ingår i visa beta-/TAP-program etc, eller på skumma siter på nätet och de senare avråder jag verkligen ifrån, då man ofta får mer än vad man önskar på köpet om du förstår vad jag menar?
Mikael Nyström: Vill man kunna uppgradera/migrera till nyare version så är det endast supporterat mellan vissa versioner, exempelvis build 7100. Jag har kört många av ”mellan” versionerna och för att förklara det enkelt så hade vi en version för ett tag sedan som byggdes för att testa språk hanteringen i olika menyer, helt hopplös att använda, man fattade inte vad som stod...

Jocke:
Jag installera "Safari 4.0" på min dator och då blev "Internet Explorer" snabbare. Funkar det på samma sätt i Windows 7?

Michael Anderberg:
Låter väldigt konstigt, tror inte det är per design och jag kan inte förklara det, men är det så - så grattis. Windows 7 har ju dock IE8 och inte IE7 som Vista - så mycket har hänt i allmänhet.

Jocketheman:
Varför ska man välja Windows före Mac?

Michael Anderberg:
Varför väljer man Volvo framför Saab? Jag skulle vilja påstå att det är lika mycket en smaksak som någonting annat. Själv har jag alltid kört Windows och älskar det. Det är ju en del fundamentala skillnader i plattformen, dock inte de som en del tror - det både finns och frodas virus t.ex. till Mac, vilket många tyvärr tror att det inte gör. Generellt skulle jag vilja säga att Windows är en större plattform, med mer valfrihet i både hård- och mjukvara och att det är lättare att hantera i företagsmiljöer.
Mikael Nyström: Man väljer inte OS, det är meningslöst, man väljer applikation, så på vilken plattform kör du bäst dom applikationerna du använder/ansvarar för?

Donald Wallerdal:
Hej, jag kör W7 RC, men får inte upp några sökalternativ i Explorer när jag klickar i sökfönstret uppe till höger. Vad beror det på?

Michael Anderberg:
Man måste installera dem. Du har den lilla pilen längst ut till höger, klicka på den och välj installera flera providers så kan du få in flera.

Jocke:
Kommer det upp lika många felmeddelande i Windows 7 som i XP? Eller är Windows 7 optimerat för att förstå bättre?

Michael Anderberg:
Det har gått mer än 10 år sedan Windows XP gjordes, så generellt skulle jag vilja säga att det har hänt otroligt mycket på denna front. Men du säger inte vilken typ av felmeddelanden du får så då är det svårt att svara på det rakt av.

Mats-Erik:
Kommer Windows 7 med samma systemkrav som Vista? Är det mer krävande än Vista?

Michael Anderberg:
Nä, exakt samma krav gäller. 1 GHz CPU och 1GB RAM och jag kan säga att Windows 7 kommer att gå bättre än Vista på en burk som har snålt med resurser. 

Tamot Torom:
Är W7 energisnålare/ger längre batteridrifttid i en notebook?

Michael Anderberg:
Svar ja, den har ett flertal olika funktioner som stöder detta. Den stänger av komponenter och services som inte används, den dimmar skärmen, den sover lättare, den har bättre stöd för SSD diskar etc etc.

Martin:
Varför har alla namn som börjar på M?

Michael Anderberg:
Finns det andra bokstäver? :) Vi tänkte att Micke, Micke och Marcus hade en sådan fin klang ihop att vi la grunden för just detta redan för ca 35-40 år sedan när vi själva RTM:ade. :)
Mikael Nyström: Dessutom var Micke med på telefon :-)

Okänd:
Bra utfört, men varför kör ni 4:3 och inte 16:9?

Michael Anderberg:
Av produktionstekniska skäl, kanske vi kommer att ändra detta på sikt?

Okänd:
Stort tack! Kanon

Michael Anderberg:
Tack själv!

David Böling:
Bra jobbat.

Michael Anderberg:
Tack själv!

Andreas Olsson:
Ingen fråga, bara beröm!
Bra information och väldigt trevligt och avslappnat upplägg! Och att ni spelar José Gonzáles gör det hela inte sämre!

Michael Anderberg:
Tack för det!

Fakta


Michael Anderberg - Truesec.


Mikael Nyström - Truesec.