En dator ska inte behöva kosta mer än hundra dollar tyckte MIT-professorn Nicholas Negroponte och drog igång projektet One Laptop Per Child.

Projektet blev startskottet på vad Sony kallade ett "race mot botten" med ständigt fallande priser och minskade marginaler.

OLPC utvecklades kring Linux för att kapa bort vad som blev den enskilt största komponentkostnaden - operativsystemet.

OLPC och Linux blev katalysatorn för hela netbook-industrin där ASUS blev först ut med sin EeePC 700 som tog världen med storm och där säljmålet fem miljoner enheter nåddes. Sedan dess har majoriteten av PC-tillverkarna sett sig tvingade att hoppa på netbook-tåget med fortsatt pressade priser som följd.

OLPC-projektet har sedan starten haft flera svåra perioder. Negropontes kontroversiella utspel om att enheten även skulle kunna skeppas med Windows har upprört communityn som ställde sig bakom produkten främst för att den skulle skeppas med fri mjukvara. OLPC har också sett sig tvingade att säga upp stora delar av personalen och försäljningsframgångarna har uteblivit.

Sista offentliga prisuppgiften för en OLPC låg på 188 dollar, alltså 88 dollar från målet.

Det priset har nu dock tangerats av ett flertal tillverkare med modeller som Asus EeePC 900 som Geek.com säljer för 149 dollar.

Spelar processorarkitekturen mindre roll finns det ännu billigare datorer. Belco Alpha 400 är en netbook med en MIPS-processor och den datorn betingade under en kampanj ett pris på 139 dollar.

Det mesta pekar på att trenden med fallande priser kommer fortsätta. Företaget bakom processorn ARM säger sig ha flera modeller redo för hösten som förutom lägre pris kommer erbjuda betydligt längre batteritider.

Billigaste netbooken ser alltså ut idag att gå för 139 dollar eller runt 1070 svenska kronor. Med våra mått har vi alltså 70 kronor kvar till vår drömgräns är nådd - tusen kronor - vilket kan komma ske redan till hösten.

Nicolas Negroponte får förmodligen vänta tills nästa år.