Det nya operativsystemet får samma namn som Googles webbläsare, det vill säga Chrome, och tanken är att det ska kunna börja implementeras på netbooks under den andra hälften av 2010.

Chrome OS kommer att finnas tillgängligt för alla datorer som är baserade på x86-arkitekturen, med andra ord alla vanliga bärbara och stationära datorer som finns ute på marknaden i dag. Google uppger att de redan samtalar med flera samarbetspartners om projektet.

Hjärtat i Chrome OS utgörs av en Linuxkärna. De tillhörande applikationerna, som för övrigt kan skapas med hjälp av standardiserade webbprogrammeringsspråk, körs i en ny typ av fönstersystem inne i operativsystemet. Applikationerna ska även fungera i webbläsaren Chrome vilket innebär att de också kan köras under exempelvis Windows.

Google lovar att Chrome OS ska ge slutanvändarna snabbare tillgång till e-post, kortare starttider och tillgång till filer oavsett var man befinner sig. Det ska även utgöra slutet på problematiken när det gäller hårdvarukonfigurationer, uppdatering av hårdvara och säkerhetsproblem.
- Vi går tillbaka till grunden och kommer med en helt ny arkitektur för operativsystem som gör att användarna inte behöver oroa sig för virus, skadliga program eller säkerhetsuppdateringar, det ska helt enkelt bara fungera, uppger Google i ett blogginlägg.

Källa: IDG News Service