Nvidias Ion-kretsar har lovordats av många på senare tid tack vare kraften att spela upp hd-material. Under hösten väntas netbookmarknaden översvämmas av dessa lite mer grafiskt välutrustade maskiner.

Men allt mer välutrustade netbooks kommer samtidigt med ett något högre pris, vilket gör det svårare att konkurrera med vanliga bärbara. Den billigaste bärbara datorn i USA säljs i dagsläget för motsvarande 2 300 kronor plus moms. Även om just den säljs i en begränsad kampanjupplaga är det allt vanligare att se datorer i dessa prisnivåer.

Point of View är det senaste företaget att utannonsera en netbook med just Nvidia Ion under huven. Datorn som går under namnet Mobii Ion 230 är utrustad med en Atom N230-processor, en gigabyte ramminne och en hårddisk på 160 gigabyte.

Skärmen på 10,2 tum har upplösningen 1024x600 pixlar och hd-materialet kan visas i 1080p via datorns hdmi-utgång. Batteritiden sägs vara omkring fyra timmar med det sexcelliga standardbatteriet. Datorn kommer med Linux som operativsystem, men vilket utförande är oklart.

Mobii Ion 230 ska inom kort vara tillgänglig i svart, rött eller limegrönt för omkring 3800 kronor plus moms.

Det är som vanligt upp till användaren att avgöra vilken egenskap som är viktigast, eftersom netbookens största konkurrensfördel fortfarande är storlek och i de flesta fall även batteritid.