Forskare vid det amerikanska energidepartementets nationella laboratorium i Sandia har lyckats med bedriften att starta inte mindre än en miljon virtuella Linuxkärnor samtidigt inuti anläggningens Thunderbird-superdatorkluster.

Detta är det största antalet virtuella maskiner som någonsin startats samtidigt på ett och samma system. Tidigare har forskarna endast lyckats starta 20 000 virtuella maskiner samtidigt.

Nyhetssajten Government Computer News skriver att forskarna ska använda det virtuella nätverket till att bättre förstå hur botnät arbetar när det gäller att distribuera skräppost och riktade attacker. Detta är svårt att göra på verkliga botnät på grund av deras geografiska spridning.

Thunderbird är ett Dell-baserat datorkluster med 4480 Xeon-baserade noder där varje nod kör 250 Linuxkärnor. I november 2006 låg systemet på en sjätteplats i superdatorernas topp 500-lista.

Forskarna har själva satt ihop det nedbantade operativsystemet som körs på varje kärna. Virtualiseringen görs med Linuxkärnans inbyggda hypervisor Lguest.

Förutom att kunna förstå botnätens komplexitet väntas superdatorn kunna stå modell för framtida system som kommer att innehålla miljontals processorer.