Den senaste rapporten från ABI Research pekar på att den mobila datatrafiken kommer att växa ofantligt mycket under de kommande åren.

2008 uppgick den totala mängden mobil datatrafik till 1,3 exabyte (en exabyte är en miljard gigabyte). 2014 kommer den globala mobila datatrafiken att ha nått upp till 1,6 exabyte per månad. Det är en rätt ordentlig skillnad på bara fem år.

En av huvudanledningarna till ökningen är att när nätverken byggts klart kommer fler produkter ut på marknaden som låter användaren vara ständigt uppkopplad.

Jeff Orr, analytiker på ABI Research menar att de flesta förknippar mobil datatrafik med exempelvis Iphone och Blackberry, men i verkligheten står fortfarande bärbara datorer med 3g-modem för två tredjedelar av dagens trafikmängd.

2014 förutspås de bärbara datorerna ha minskat den andelen till ungefär hälften av all trafik, men modemen kommer i stället att ha flyttat in i datorn. Även andra enheter än mobiltelefoner och bärbara datorer tros spela en stor roll i trafikökningen framöver.

Webbtrafik väntas stå för 74 procent av all mobil datatrafik 2014 medan strömmande ljud och video står för 26 procent. Fildelning och ip-telefoni tros ligga på mindre än en procent.

IDG News