Den senaste arbetsstationen från amerikanska Supermicro lovar hela fyra teraflop per sekund i beräkningskraft då den har plats för fyra Nvidias Tesla C1060-grafikkort i samma system.

Arbetsstationen heter SuperServer 7046GT-TRF och kan dessutom husera dubbla Intel Xeon 5500-processorer samt upp till 96 gigabyte ddr3-minne. Utöver de två kort tjocka Tesla-korten ryms dessutom tre ytterligare pci-expresskort för att kunna förbättra i/o-prestandan.

Arbetsstationen har monterats i företagets 4u höga datorlåda SC747TQ-R1400 som dessutom kan anpassas för att fungera lika bra i serverracket som på skrivbordet. Datorlådan har plats för totalt elva expansionskort och åtta 3,5-tumsdiskar. De reduntanta nätaggregaten ligger på 1400 watt och är certifierade för 93+ procents energieffektivitet.

Enligt Supermicro ska beräkningsintensiva tillämpningar inom ingenjörsteknik och forskning dra stor nytta av den kraft som företagets arbetsstationer kan leverera. Vad systemet kostar framgår inte av informationen men rabatter sägs erbjudas de som köper systemen specifikt för forskningsprojekt.