Ett säkert tecken att vi närmar oss hösten är att 2010-versionerna av antivirusföretagens säkerhetspaket börjar komma. Idag börjar välrenommerade Kaspersky sälja de svenska versionerna av Kaspersky Internet Security respektive Antivirus 2010.

– Varje dag dyker tiotusentals nya skadliga program upp. Cyberkriminalitet har blivit en växande industri som omsätter miljontals kronor. Problemets omfattning gör det omöjligt att uppnå heltäckande säkerhet med enbart konventionella skyddsmetoder. På den alltmer varierande marknaden för skadliga program krävs nya metoder, säger Eva Maria Matell, Kaspersky Labs Nordenchef.

En intressant nyhet är sandboxteknik, som gör det möjligt att köra program, så som webbläsare, MSN, e-postprogram eller Office, en isolerad miljö. Tekniken är integrerad med andra skydd, och ska enligt Kaspersky skydda operativsystemet mot skadliga ändringar eller processer. Om ett program körs skyddat så indikeras detta av en grön ram runt programfönstret.

Kaspersky hakar också på trenden säkerhet i molnet. Startas ett program så jämförs det med vitlistning hos Kaspersky centralt. Detta ska ge användaren ett snabbt skydd mot skadlig, tidigare okänd, kod.

Andra nyheter är ett nytt gränssnitt med möjligheter för de som spelar att stänga av resurskrävande funktioner. VB- och JavaScript ska analyseras innan det öppnas av webbläsaren, vilket ska förhindra att skadlig kod infekterar systemet.

– Det är en viktig funktion, eftersom över 70 procent av alla skadliga program på användarnas datorer kommer från webbplatser med skadligt innehåll, menar Ronald Binnerstedt, Kaspersky Labs teknikchef.

Enligt Kaspersky ska prestandan vara i ungefär samma nivå som förut, förutom till Vista där den förbättrats med upp till 40 procent.

En årslicens för Kaspersky Internet Security kostar 599 för en dator, 799 för tre datorer. För Kaspersky Antivirus ligger priset på 399 kronor.