NSS Labs har låtit testa de populäraste webbläsarna i syfte att utröna hur de hanterar skadlig kod från preparerade sajter. Vinnare i testet blev Internet Explorer 8 (IE8), som stoppade 81 procent av den skadliga koden under de 12 dagar testet pågick. Detta är andra gången Microsofts läsare plockar hem förstaplatsen.

IE8 har förbättrats med 17 procent sedan mars månad, uppger Rick Moy, vd på NSS Labs till Computerworld. Närmaste konkurent, Mozillas Firefox 3.0, fångade bara upp 27 procent av den skadliga koden från de sajter NSS inkluderat i testet.

Ännu sämre gick det för Apples Safari 4.0 och Googles Chrome, som fångade upp 21 respektive 7 procent. Jumboplatsen intogs av webbläsaren Opera som endast identifierade en enda procent av sajternas skadliga kod.

De fem Windows-baserade webbläsarna, IE8, Firefox 3.0.11, Safari 4.0.2, Chrome 2.0.0.172.33 och Opera 10 beta, utsattes för över 2,100 sajter med skadlig kod i 69 tester som utfördes under de 12 dagar försöket pågick.

Precis som i samma test under mars månad, var sajterna av den typ som innehåller trojaner, där användarna uppmanas att ladda hem och köra den skadliga koden.

Testet, som sponsrades av Microsoft, inkluderade inte sajter som använder sig av så kallade ”drive-by” angrepp, där den skadliga koden utformats för att infektera datorer utan aktiv hjälp från användaren.

Hela testrapporten finns att läsa här