Jaha! Ibland blir testresultat och bekantskaper med nya produkter just så – Jaha, var detta allt? Ty visuellt, administrativt och arbetsmetodiskt är Windows 7 kanske en besvikelse för den vane Vista-användaren. Det tar faktiskt inte många minuter innan vi helt glömmer att vi bytt operativsystem. Så den vid det här laget väl inarbetade sägningen att 7 är vad Vista borde ha varit är helt och hållen sann. Så här ska Vista fungera.

För det som sker, sker subtilt. Och det växer och växer, och efter några dagar tar vi ett steg bakåt och tänker till – Windows 7 är som en bra sko. En bra sko märker du inte att du har på dig, den varken skaver eller smeker, den bara finns där och du glömmer bort att den sitter på din fot.

windows 7 ultimate 64 bit

Ja, så här ser det ut. Vi har valt att minska storleken på ikonerna i aktivitetsfältet och valt en annan bakgrund, men annars känns gränssnittet väldigt mycket som Vista, vilket vi tycker är bra. Aktivitetsfältets nya funktion att visa bilder av aktiva program och gruppera dem, känns naturligt, men det går att ställa om så att allt blir som förr.

Installationen ren barnlek


Vi har testat Windows 7 under några dagar på en bärbar dator, Lenovo Thinkpad X61s, som vi använder som arbetsdator i testlabbet. Vista-versionen vi hade innan ominstallationen var en svensk Vista, så det blev till att installera Windows 7 (engelsk rtm-version) som en ren installation – så kommer dock inte fallet vara när 7 släpps i handeln. Nåväl, installationen gick hur bra som helst, alla enheter utom en intern kortläsare och fingeravtrycksläsaren hittas och fungerar direkt.

Efter ett besök hos Windows Update kommer dock fingeravtrycksläsaren igång, utan att vi egentligen gör någonting aktivt. Kortläsaren förblir dock tills detta skrivs en död historia. Alla tidigare program fungerar, dock får vi varningar för Deamon Tools.

Innan installationen körde vi guiden för överföring av användarinställningar och dokument, och dessa kunde läsas tillbaka utan problem. På mjukvarusidan fick vi dock installera om allting, även om det i vårt fall inte var mer än 12-15 program inklusive Office-paketet.

windows 7 ultimate 64 bit

Tack Redmond! Resursövervakaren har nya funktioner vi inte nog kan tacka för. Nu kan vi se vilka processer som kommunicerar över nätverket, samt vilka portar de kommunicerar över, och mycket annat nytt. Visst, det finns ju tredjepartsverktyg, men sånt här ska ett operativsystem kunna visa. Bra!

windows 7 ultimate 64 bit

Tack Redmond 2! Nu vet vi inte bara att en fil används av ett annat program, nej vi vet även vilket program som använder filen. Att det skulle dröja till 2009. Bra igen!

Prestanda och UAC


Vista-installationen vi hade på datorn innan vi gick över till Windows 7 var inte av det snabbare slaget. Visserligen kom operativsystemet, rent visuellt, igång ganska fort, men det tog ett bra tag efter att skrivbordet visat sig innan det gick att börja arbeta. Detta är som bortblåst med Windows 7 – betänk att vi alltså har lagt på alla de applikationer och användardata vi använde innan, inklusive antivirus.

Operativsystemet är snabbt igång och det går att använda tämligen omgående. Det är till exempel stor skillnad på den tid det tar att starta alla gadgets. Vår bedömning är dock att den som går från XP till 7 på samma hårdvara kommer att se en liten, men dock, prestandaförsämring.

Det så frågvisa, och ofta baktalade UAC (User Account Control) har så att säga taggat ned och visar sig faktiskt bara när det är full berättigat. Möjligheten för dem som vill bli av med det helt och hållet är också förbättrade – det är nu lätt gjort via kontrollpanelen. En detalj vi uppskattar är att alla gadgets går att placera vart vi vill på skrivbordet, och aktivitetsfältets utseende och funktioner är klart till det bättre. Mac-användare får allt mindre att yvas över.

TechWorlds slutsats


Visuellt är Windows 7 ett lyft jämfört med sin föregångare, men det är ärligt talat inget jättelyft. Den som uppgraderar från XP kommer dock att få sig en del att bita i. För företaget anser vi att steget upp från Vista är mindre motiverat, å andra sidan kommer det inte att innebära stora skillnader för användarna med dithörande utbildningskostnader. Mellan tummen och pekfingret känns Windows 7 som 90 procent Vista med 150 procent prestanda. Windows 7 innebär framför allt att det är hög tid att slänga ut XP – det systemet känns ordentligt akterseglat nu.

Byter du till Windows 7?
Det är inte längre tillåtet att rösta.

Fakta

Produkt Windows 7
Leverantör Microsoft 
Webb www.microsoft.se
Pris exklusive moms Ej prissatt i skrivande stund
Version Windows 7 Ultimate 32-bits 6.1.7600
Testdator Lenovo Thinkpad X61s
Processor Intel Core2 L7700@1,80GHz
Arbetsminne 2 GB
Grafik Mobile Intel 965 Express chipset
Prestandaklassificering 2,2
   
Fördelar Enkel installation och bra prestanda, många nya subtila finesser. Snyggt!
Nackdelar Kräver snabb hårdvara, hög tröskel för XP-användare.