Kinesiska ZTE har på senare tid vuxit kraftigt på den globala telekommarknaden och utnämndes nyligen av Gartner till en av världens tre ledande leverantörer av nästa generationens mobilteknik, lte.

Nu meddelar Telenor att man valt ZTE som global leverantör av edge- samt umts/hspa-modem. Under det första året väntas 1,2 miljoner enheter ha levererats till Telenors bolag, där bland annat Sverige, Norge och Danmark ingår.

- Kombinationen av produktens prestanda och kvalitet samt förmågan att snabbt anpassa produkterna efter kundernas behov, avgjorde valet av ZTE, vid sidan av en annan leverantör, säger Kjell Nordhagen på Telenor Group.

Bland annat väntas ZTE leverera hspa+ modemet MF662 som klarar av upp till 21,6 megabit per sekund nedströms, till skillnad från ett vanligt hspa-modem som klarar av högst 14,4 megabit nedströms. Uppladdningshastighet är upp till 5,76 megabit per sekund.

En annan av ZTEs produkter är MF645 - världens minsta tv-datakort som låter användaren se på digital tv via en vanlig 3g-anslutning.