När Windows 7 lanseras i slutet av oktober kan det ge fart till ytterligare ett bärbart segment, nämligen datorer med tryckkänslig skärm. Frågan är bara om konsumenterna hoppar på tåget eller inte.

Det märks i reklambladen att bärbara datorer är mer populära än någonsin – både vad gäller netbooks och de med mer traditionella storlekar. Industrirykten signalerar om att flertalet tillverkare nu hoppas att Windows 7 ska få fler konsumenter att söka sig till bärbara datorer med tryckkänsliga skärmar.

Att Windows 7 ska öppna upp marknaden grundar sig i operativsystemets förbättrade stöd för just pekskärmar. Analysfirman Gartner har även tidigare förutspått en allt mer växande marknad för alternativa kontrollmetoder för datorer under 2009, något vi definitivt sett bevis på i form av olika prototyper och kommande produkter på mässor runt om i världen.

Förutom tryckkänsliga netbooks från Gigabyte, Asus och Sony tros det utannonseras ett flertal liknande produkter mot slutet av året – framför allt i anslutning till Intels lansering av Pine Trail-plattformen. Dessutom hävdar envisa rykten fortfarande att Apple tänker ge sig in på just denna marknad med en egen tryckkänslig bärbar.

Men för att denna typ av bärbara datorer ska få fotfäste bland användarna krävs i grund och botten program som på allvar drar nytta av tekniken. Annars stannar tryckkänsligheten bara vid att vara en kul funktion utan större praktisk nytta.

Vill du ha en bärbar med tryckkänslig skärm?
Det är inte längre tillåtet att rösta.