Nu finns det möjlighet att prova på en förhandsversion av Microsoft SQL Azure, mjukvarujättens databas som kopplar till molnplattformen Azure. Microsoft lanserar även SQL Server Streaminsight, som är utvecklad för att hantera så kallad complex event processing (cep).

Mjukvaror inom området cep analyserar transaktionsströmmar och söker efter vissa typer av mönster eller korrelationer, något som är användbart för att exempelvis upptäcka sälj eller köpmöjligheter i aktiehandel, eller för att larma om bedrägeri i e-handelssystem.

Företaget har också utvecklat en SQL Server-drivrutin som ska ge Azure-stöd för skriptspråket php.

Både MSDN och Technet har tillgång till förhandsversioner av Microsofts nya mjukvaror, som uppges finnas tillgängliga nu för nedladdning och utvärdering.

SQL Azure Database är kostnadsfri fram till Azures kommersiella tillgänglighet i november. Efter det finns produkten tillgänglig i två prisnivåer: Webbutgåvan, som kommer att kosta motsvarande 75 kronor per månad och har stöd för en gigabyte data, samt Business Edition, som hanterar upp till 10 gigabyte data och kostar motsvarande 750 kronor per månad.

Streaminsight skeppas tillsammans med SQL Server 2008 R2, som förväntas vara tillgängligt någon gång under första halvåret 2010.

IDG News