Mjukvaran Adaptivepersona från det unga företaget Tranxition, lovar spara arbete och resurser för it-administratörer samtidigt som de anställda uppges bli mer produktiva. Tänkt att visas upp i samband med den årliga mässan Vmworld i San Francisco är produkten inriktad på central hantering av användaranpassade virtuella skrivbord.

Företaget, som grundades 2000, har sedan tidigare också en produktfamilj kallad Livemanage, utvecklad för att centralt lagra data och inställningar för skrivbordsdatorer när arbeten och operativsystem migreras.

Det nya mjukvaran beskrivs som en slags förlängning av Livemanage, men med fokus på det virtuella skrivbordet.

– Om du ger varje användare en personlig skrivbordsmiljö, så har du helt plötsligt bördan av att lagra och hantera 5000 användarskrivbord. Och om de anpassade skrivborden är integrerade med applikationer och operativsystem, blir det mycket svårt att genomföra uppgraderingar utan att användaren drabbas, säger Amy Hodler, produktchef på Tranxition.

Adaptivepersona lovar förenkla detta genom att skapa en slags ”bubbla” runt användarens skrivbordshistorik och spara informationen i ett eget lager, säger Hodler. Lösningen ska göra det möjligt för it-administratörer att bara behöva arbeta med ett fåtal virtuella avbilder, som i sin tur kopplar till alla användaranpassade varianter.