Sharp har släppt en ny bärbar enhet som är mindre än en netbook, men ändå lika kraftig som en vanlig bärbar. Tanken är att PC-Z1 med sin tryckkänsliga femtumsskärm ska kliva in i steget mellan mobiltelefon och bärbar dator.

PC-Z1 sägs kunna starta upp på endast tre sekunder och kör Ubuntu 9.0.4. som kommer laddat med Firefox, Adobe Flash och Openoffice. Sharp marknadsför datorn som ”ett mobilt internetverktyg” och menar att den även lämpar sig bra som e-bokläsare och ordbok.

Femtumsskärmen är både tryckkänslig och högupplöst (1024x600 pixlar) och processorn är en 800 megahertz I.MX515 från Freescale, baserad på Arms Cortex-A8-kärna. Minnet är på 512 megabyte plus fyra gigabyte flashminne för lagring. Dessutom finns en SD-kortplats för ytterligare lagringsutrymme. 802.11b/g-wifi är standard och enheten ska även rymma två usb-portar.

Vikten är 409 gram och batteritiden ligger på tio timmar, så den bör inte ha några problem med att vara portabel. Dock ser den ut att sakna 3g och batteriet är inbyggt i enheten.

PC-Z1 börjar säljas i Japan den 25 september för motsvarande 3500 kronor plus moms. Om PC-Z1 tar sig utanför Japan eller inte återstår dock att se. Datortillverkaren Asus har tidigare sagt att de inte ser någon marknad för dessa små Arm-baserade smartbooks.