Masken Conficker utgör fortfarande ett stort hot. Av de tio vanligaste hoten stod den för 43 procent av alla infektioner i augusti månad, det skriver BitDefender i en månadsrapport. Det gör Conficker till det just nu överlägset vanligaste hotet. På andraplatsen finner vi Induc.A, en ovanlig form av virus som infekterar Delphi-filer. Det har dock ingen skadlig komponent utan tycks endast vara skapat för att testa en ny spridningsväg. Induc.A stod i augusti för 15 procent av infektionerna.

Spridningen av Conficker, även kallad Kido och Downadup, tog fart i början av året och ställde till stora problem för bland annat landstinget i Skåne, där tusentals datorer infekterades.

Den version som nu toppar spridningen förhindrar att datorn ansluter till antivirusföretagens webbsajter. Ett falskt säkerhetsprogram installeras också, vilket dels tjänar syftet att invagga användaren i en falsk känsla av trygghet samtidigt som denne uppmanas betala pengar för att köpa en ”licens” till programmet.

Niklas Eklöv, säkerhetsexpert på McAfee, bekräftar att många datorer fortfarande är infekterade av Conficker, men att antalet har minskat kraftigt sedan toppen i våras. I ett mejl till TechWorld Säkerhet skriver han att idag är omkring sex miljoner datorer infekterade, att jämföra med omkring tolv miljoner när det var som flest.

Eklöv skriver vidare att nätverket inte visar några tecken på att vara aktivt. Infekterad datorer har dock uppdaterats, förutom med falska säkerhetsprogram utgör datorerna nu spamcentraler, vilket innebär att de har förmåga att skicka ut skräppost.