Rumänska antivirusföretaget BitDefender är flera länder i Europa en relativt stor aktör, men har i Sverige alltid fört en mycket blygsam tillvaro. Nu har man dock för första gången skaffat en svensk generalagent i form av Norrbottenföretaget Skata.

- Vi slöt ett avtal med BitDefender i slutet av juni. I början kommer vi satsa på konsumentmarknaden, men vi har som ambition att någon gång under nästa år erbjuda också företagsprodukter, säger Tom Söräng på Skata till TechWorld Säkerhet.

För en knappt två veckor sedan lanserade BitDefender Internet Security 2010. Säkerhetssviten kan närmast jämföras med exempelvis Norton Internet Security och andra lösningar för hemanvändare som ofta brukar heta något med just ”Internet Security”. Vissa funktioner skiljer dock, och BitDefender lyfter fram funktionalitet som ”lap top”-mode, där programmet körs mer strömsnålt då det går på batteri och en finess för att se till att kommunikationen över trådlösa nätverk sker säkert. Det finns också en ovanligt omfattande dokumentation på 356 sidor i PDF-format.

Förutom Internet Security har BitDefender också släppt Total Security, som förutom Internet Security-funktionerna bland annat har stöd för inbyggd kryptering i snabbmeddelanden och en profilväljare. Det finns även BitDefender Antivirus, som ger ett mer begränsat skydd.

Priserna i Sverige ligger på 349 kronor för BitDefender Antivirus, 579 kronor för Internet Security och 829 kronor för Total Security. Licenserna omfattar tre datorer i ett år, men finns också i andra priser för en, tre eller fem datorer i upp till tre år.