I det nya Windows 7-aktivitetsfältet samlas samtliga aktiva fönster i ett program bakom en och samma ikon, likt Mac OS X. Det nya aktivitetsfältet ska göra det enklare att hantera många fönster, men det kan dröja lite innan man vant sig vid förändringen.

Dessutom kommer det antagligen att ta tid innan utvecklarna anpassat programmen att fungera ordentligt med det nya fältet, som i vissa fall (Live Messenger, Steam) fortfarande beter sig smått förvirrande.

Det kan därför vara skönt att kunna anpassa aktivitetsfältet till att fungera på samma sätt som tidigare.

Vår guide bygger på den engelska RTM-versionen av Windows 7 men det bör ändå vara enkelt att lokalisera rätt menyval när den svenska versionen släpps.

Till att börja med högerklickar du i ett tomt utrymme på aktivitetsfältet och väljer Properties/Egenskaper. Precis som i Vista får du då upp egenskaperna för startmenyn och aktivitetsfältet.

Under fliken Taskbar/Aktivitetsfältet kryssar du i rutan ”Use small icons”, samt väljer ”Combine when taskbar is full” i rullgardinsmenyn bredvid Taskbar buttons.

Nu ser rutorna mer välbekanta ut, med ikoner och text intill som vi känner igen det samt att flera öppna fönster från samma program faktiskt läggs bredvid varandra.

För att bättra på utseendet ytterligare kan du plocka bort de programgenvägar som ligger kvar i aktivitetsfältet. Detta gör du genom ett högerklick på respektive ikon följt av valet ”Unpin this program from taskbar”.

Nu har du ett aktivitetsfält som känns betydligt mer bekant, om du tycker att det nya utseendet i Windows 7 inte tilltalar just dig.

En sak återstår dock, nämligen är att återskapa det gamla hederliga snabbstartfältet som brukar ligga i vänsterkant, till höger om startmenyn. Detta tar vi itu med i nästa guide.