I Windows 7 har aktivitetsfältet och snabbstartfältet egentligen slagits ihop och fått både ny funktionalitet och nytt utseende. I vår förra guide skrev vi om hur du kunde göra aktivitetsfältet mer likt det i Windows Vista.

För att göra förändringen komplett krävs att vi återskapar det klassiska snabbstartfältet, vilket faktiskt kan göras trots att det verktygsfältet inte längre ingår i Windows 7. Denna guide tar vid där vi slutade förra gången.

Det första steget är att högerklicka på ett tomt utrymme i aktivitetsfältet och (om det är låst) låsa upp det genom att klicka ur bocken framför "Lock the Taskbar". Därefter tar du än en gång upp samma meny och väljer "Toolbars – New Toolbar..." högst upp.

Nästa steg är att klistra in en textrad i sökfältet på den ruta som dykt upp, vilket helt enkelt är sökvägen till en mapp där dessa genvägar faktiskt ligger sparade. Markera och kopiera följande textrad:

%appdata%\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch

Texten klistras in i fältet som bilden visar. Den fullständiga genvägen är egentligen C:/Users/dittanvändarnamn/Appdata/Roaming/Microsoft/Internet Explorer/Quick Launch men Appdata-mappen är dold som standard. Klicka nu på Select folder.

Okej, nu har vi fått fram snabbstartfältet, men som ni ser ligger det längst till höger nere i aktivitetsfältet. För att flytta det klickar ni på det prickade fältet till vänster (förutsatt att du låst upp aktivitetsfältet) och drar det hela vägen till vänster, förbi det redan aktiva aktivitetsfältet.

Nu ligger det där vi vill ha det, men fortfarande är det inte allt som stämmer. Till exempel vill vi inte att ikonerna har text bredvid sig. Vi ska även gömma namnet på verktygsfältet.

Detta görs kort och gott genom att högerklicka där det står Quick Launch och bocka ur alternativen Show Text, samt Show Title.

En sista sak att göra är att dra tillbaka kanten på det vanliga verktygsfältet så att det inte ligger för långt till höger. Klicka på den prickade linjen igen och justera till lämpligt avstånd. Högerklicka därefter än en gång på aktivitetsfältet och lås fältet.

Klart. Nu har du ett aktivitetsfält som innehåller samma vanliga snabbstartfält som du är van vid, samt att övriga fönster ligger tydligt uppradade bredvid varandra. Nyinstallerade program hamnar dessutom precis som tidigare i detta fält.

Tips!
Du kan även skapa en egen mapp på lämplig plats och fylla den med lämpliga genvägar till dina program. Därefter är det bara att i stället för den ovan nämnda sökvägen peka till din egenskapade mapp. På så sätt får du ett snabbstartfält med endast de program du själv önskar.