Det miljömedvetna kontoret var länge en hippiedröm. Papperslös dokumenthantering, organiska disketter, datorer i papper och balsaträ och solceller överallt. När visionerna blir verklighet visar det sig som så ofta att verkligheten inte är lika utflippad. I stället handlar grön it om att applicera redan befintlig kunskap på ett klokt sätt och att ändra i policies, produktionskedjor och logistik. Datorerna, skrivarna och routrarna ser ut precis som förut, men med en mer genomtänkt livscykel, från produktion till distribution, användning och återvinning.

Datorerna har hyggliga prestanda, om än inte extrema.

Vi har tittat närmare på tre av marknadens mest populära kontorsdatorer, som utmärker sig med tydligt minimerad miljöpåverkan. Det handlar delvis om strömsnål drift. Dessa datorer levererar hyggliga prestanda, om än inte extrema, men med en maximal effekt som ligger en bra bit under genomsnittet. Datorerna är också konfigurerade med effektiva energibesparande inställningar i operativsystemet. Det handlar inte om några ­specialprogram, bara anpassade inställningar i Windows, som du kan göra manuellt på vilken ­dator som helst. De här datorerna har tagit lärdom från batterisnåla bärbara och gör det jobbet åt ­användaren.

Blandning av standarder


Grönheten i dessa produkter handlar också om tillverkningsprocesser som minskar utsläpp, onödiga transporter och restmaterial, samt efterlevnad av återvinningsprinciper och användande av icke farliga råmaterial. Det handlar framför allt om efterlevnad av EU-direktiven weee (waste electrical and electronic equipment) som behandlar hur man ska kunna separera och återvinna material, och rohs (restriction of hazardous substances), som elektronikbranschen i stort måste efterfölja, i alla fall för att kunna sälja på den europeiska marknaden.

Tillverkare kan sedan välja att gå steget längre. Det kan dock vara svårt att själv bedöma miljövärdet i detta, ofta finns det ­ingen enhetlig standard för att klassa elektronikprodukter, utöver centrala EU-direktiv som sätter en miniminivå. Olika företag väljer också olika klassningar och måttstickor.

Fujitsu har till exempel som enda datortillverkare anammat Svanen, den välkända svenska miljömärkningen. Om det gör datorn bättre miljömässigt än en konkurrent är inte självskrivet, men det ger helt klart en igenkänningsfaktor bland användare, vilket kan ha positiva effekter på miljömedvetenheten i allmänhet på en arbetsplats.

En annan klassning som börjar få internationellt fotfäste är epeat. Den består av 26 miljökriterier baserade på standarden ieee 1680 som delar in datorer, komponenter och skärmar i tre klasser: brons, silver och guld. Alla stora och flera mindre datortillverkare har i dag epeat-klassade datorer i sitt sortiment. Oftast handlar det om enskilda konfigurationer, inte hela produktserier. Det är heller inte alla som har klassningen som också marknadsför sina datorer som miljövänliga. Med livslängden på datorer dras också dessa kvalitetsstämplar med problemet att färska datorer inte hinner belönas med vare sig epeat, Svanen eller annat ­förrän nästa generation av datorer redan har släppts.

Fujitsu Esprimo P7935

Fujitsus stora dator Esprimo P7935 blir vår testvinnare genom att kombinera låg strömförbrukning, anständiga prestanda och en stor variation i möjligheten att konfigurera maskinen. Det gör den till ett bra val för många olika sorters användare. Att den låter lite mer och tar lite mer utrymme är en marginell nackdel.

Bra har blivit billig


En mycket positiv sak med de miljöinriktade skrivbordsdatorerna på marknaden är att det inte längre kostar skjortan att vara grön. Länge var funktionerna som drar ned strömförbrukningen, ett hållbarhetsperspektiv i produktion och återvinning av material och så vidare en exklusiv lyx som man också fick betala för. På senare år har ett nytt tänk etablerat sig på marknaden, med tydliga ­direktiv som går att efterleva, och mass­produktion enligt dessa principer har börjat ske i stor skala, en absolut nödvändighet för konkurrensmässiga priser.

Ser vi till pris, funktion och prestanda ­ligger de tre datorer vi har testat inom samma prisintervall som andra datorer i samma klass. Det finns billigare alternativ, men ­också dyrare, och med de funktioner våra testade konfigurationer har är inte pris­lappen på minussidan, med tanke på deras överlag goda egenskaper för kontoret.

I en större maskinpark kan även en minskad elräkning vara en ekonomisk faktor att räkna in, även om det per dator är en ­marginell besparing.

Fujitsu Esprimo C5730 

Slimmade Fujitsu Esprimo C5730 fungerar lika bra liggande som stående på högkant. Det låga priset och den tysta driften gör den till ett intressant val på många mindre kontor.

Konstruktion och kvalitet


När det gäller den praktiska sammansättningen av datorerna håller alla tre en godkänt hög kvalitet. HP Compaq dc7900 USDT är en tung och kompakt liten plåtlåda med plastfront, stadig nog att lägga på skrivbordet och ställa en skärm ovanpå.

För testets andra kompaktdator, Fujitsu Esprimo C5730, skulle vi inte rekommendera den behandlingen. Datorn är lätt och byggd i svajig plåt och tunn plast. Den kan ligga ner eller stå på högkant och är därför utrustad med slot-in-dvd för enklaste möj­liga hantering.

Ingen av dessa två är direkt tänkt att aktivt underhållas och uppgraderas. Det här är kontorsmaskiner för kontorsbruk, lätta att packa upp, koppla in, slå på och glömma bort. Den som behöver öka prestanda, förlänga livslängden på datorn med uppgraderingar och stå för service och underhåll av det fysiska själv kan snabbt bli frustrerad av de två datorernas trånga och omedgörliga inre. HP Compaq är speciellt bökig och det krävs ett visst tålamod för att till exempel ta ut en hårddisk som behöver ses över.

Plats för extra diskar


Då är man bättre ute med Fujitsu Esprimo P7935. Här pratar vi rejäl tornliknande dator med stort och rymligt inre, gott om plats för extra kort, extra diskar och optiska läsare samt direkt åtkomst till samtliga komponenter. Den känns liksom Fujitsu Esprimo C5730 något klen i lådan och med tunnare plåtar än en genomsnittlig pc. Möjligen är det en kompromiss för att få ned totalvikten och på så sätt bidra till den gröna profilen. Mindre vikt innebär mindre råmaterial och minskade bränslekostnader vid transport.

Mer plats för större och därmed lågvarviga fläktar borde vara positivt. Här visar det sig vara tvärtom.

När datorerna väl står på plats är skillnaden mellan dem försumbar. Har du plats för en rejäl låda kan det givetvis inte skada, men small form factor, som det kallas, har sina fördelar på allt mer slimmade och kompakta kontor.

Man skulle kunna tro att en stor dator är en fördel när det gäller ljudnivån. Mer plats för större och därmed lågvarviga fläktar borde vara positivt. Här visar det sig att det tydligen är tvärtom. Stora Esprimo P7935 är mer bullrig än de två kompakta maskinerna under normal drift. Ingen av datorerna är extremt högljudd, men jämfört med de tystare pc-datorer som också säljs, även från dessa tillverkare, är det här mer genomsnittligt pc-buller.

Vi misstänker att den stora ljudkällan i Esprimo P7935 är en hårddisk som sitter monterad så att dess vibrationer inte direkt dämpas på väg ut i lådan. Det förstärks när datorn behöver söka intensivt på hård­disken, vilket ger ett visst rassel.

När vi lyckas öka temperaturen med ett intensivt stresstest av processorn och grafiken är det i stället HP Compaq dc7900 USDT som är den mest högljudda datorn. Den har en överväxel på kylningen som går igång mycket sällan, men som är en rejält vinande historia någon minut i stöten när datorn blir riktigt varm.

Som en kontrast kan vi konstatera att ­Fujitsu Esprimo P7935 låter precis likadan hur mycket vi än torterar den med max­belastning av hårdvaran under lång tid.

HP Compaq dc7900 USDT 

HP Compaq dc7900 USDT är en stadig bit med en pansarsäker låda och en rejäl vikt för att vara en så liten dator. Den har testets bästa prestanda och är nära att ta hem titeln bäst i test. Den faller på avsaknaden av dvi och ett lite högre pris än konkurrenterna.

Funktioner


Funktionsmässigt är det svårt att säga särskilt mycket om datorerna. De har alla en generös uppsättning usb-portar, ps/2-
anslutningar för tangentbord och mus, bra trådbunden nätverksanslutning men ingen trådlös, dvdrw-enheter, identiskt stora hårddiskar och som standard samma operativsystem, svenskspråkig Windows Vista Business SP1. Möjligheten till andra operativ efter önskemål finns givetvis. Den som vill hålla sig till XP i väntan på Windows 7 behöver inte bli besviken.

Det är framför allt två saker som skiljer datorerna åt när det gäller det yttre. Det ena är valen av skärmutgångar. Fujitsudatorerna har båda utgångar för dvi och gammal analog vga. I Esprimo P7935 är det inte en standardfunktion på moderkortet utan anslutningen sitter på en egen kortplats och kan tas bort om platsen behövs för andra funktioner. Du kan också välja att köpa ­datorn utan dvi.

Gammalt och nytt


HP Compaq dc7900 USDT har helt valt att skippa dvi. Tillverkaren räknar med att den ökade kvaliteten i det digitala formatet inte är något som användarna av denna sorts ­dator bryr sig om. I stället är datorn utrustad med displayport. Det gör att det finns en hygglig chans att datorn fortfarande är relevant för framtida skärmar som inte klarar det gamla analoga formatet. Än så länge är dock utbudet av skärmar med displayportstöd ganska klent.

Den andra skillnaden är att Fujitsu­datorerna flirtar med gamla it-miljöer­ och slänger med serieport.

Den andra skillnaden är att Fujitsudatorerna flirtar med gamla it-miljöer och slänger med serieport. Esprimo C5730 har till och med två. Det kanske är en av hundra användare som fortfarande har något uråldrigt instrument att koppla in, men för denna procent kan en sådan funktion vara ovärderlig.

Olika standardscheman


I själva systemet finns det i stället mer påtagliga skillnader, framför allt när det gäller datorernas systeminställningar för att spara ström. Vi testade hur dessa kommer levererade från start efter en fullständig återställning till fabriksinställningar. En aktiv it-avdelning kan givetvis konfigurera datorn efter sina ­behov och önskemål, men är inställningarna kloka från början sparar man tid och jobb.

Fujitsu Esprimo C5730 sticker här ut med en mycket aggressiv energisparpolicy, som kan verka irriterande angelägen om att stänga av och sätta datorn i viloläge för vissa användare, men som säkert spar en hel del ström. Datorn stänger själv av sig och går ner i ett viloläge som kräver handgemäng på datorlådan för att komma ur. Kanske inte helt lyckat för den som jobbar med datorn ofta, men inte sitter klistrad vid den. Allt går givetvis att ställa in och anpassa efter eget tycke och smak, men det blir som sagt i så fall extra jobb för användaren eller it-avdelningen.

Prestanda


Det är faktiskt datorn med den svagare processorn som är snabbast i testet. Vi prestanda­mätte med benchmarkprogrammet PC Mark Vantage samt gjorde diverse arbetsmoment som att zipkomprimera ­dokumentkataloger, strömma video över ­internet och göra Worddokument till pdf-­filer via utskriftsdrivrutin.

Resultaten från de manuella testerna var desamma som från PC Mark, nämligen att datorerna är oerhört jämna i prestanda med HP-datorn strax framför de andra. Det ­beror främst på en snabbare hårddisk, vilket ger en extra prestandaskjuts i många arbetsmoment.

En tydlig övre prestandagräns


Frågan vi egentligen ska ställa oss är hur gröna datorer står sig i jämförelse med arbetsstationsmarknaden i stort. Svaret på den frågan är: inte så bra. Det här är mellan­klassdatorer för kontorsbruk, inte kraftfulla prestandamonster för tung kompilering, bildbehandling och så vidare. Med mer ­beräkningskraft skjuter strömförbrukningen och kylningsbehovet snabbt i höjden och då kan tillverkaren knappast hålla fast vid samma Moder Jord-vänliga image.

Å andra sidan är det här prestanda så att det räcker och blir över för nio av tio datoranvändare. Det är endast om arbetsplatsen har en tung svit med grupprogram, säkerhetspaket, programbrandvägg, övervakning med mera, och en användare samtidigt har mycket aktiva datorvanor, med webbläsare, kontorsprogram, desktop publishing och nätpoker igång samtidigt som han eller hon bör uppleva datorn som seg.

Miljö


I ett praktiskt test är det endast en begränsad del av datorernas totala miljöpåverkan som vi kan testa. När det gäller produktionsprocesser, återvinnbarhet och valet av material i datorerna kan vi endast rapportera att maskinerna i fråga följer ett antal riktlinjer som ligger till grund för deras ­respektive certifieringar.

De påtagliga faktorerna är i stället givetvis strömförbrukningen, men också hur datorerna kommer förpackade. Onödigt mycket emballage och en onödigt stor förpackning volymmässigt ger minuspoäng. Här undrar vi om inte Fujitsu har något att lära av till exempel HP och även andra branscher, som skrivartillverkarna, där ­minimala emballage spar både miljö och transportpengar. Det är väldigt mycket luft som transporteras, speciellt för den lilla ­Esprimo C5730, som kommer i en kartong som kunde rymma en större torndator.

Strömsnål standby inget unikt


För strömförbrukningen gjorde vi tre mätningar: datorn i viloläge, datorn i påslaget läge men med mycket låg processorbelastning, motsvarande textbaserat arbete i till exempel Word, samt med maximal belastning av processor, grafikkretsar och hårddisk under en längre period. Vi mätte också samma saker på en dator som inte marknadsförs som grön, men som har identisk uppsättning processor, minne och grafikkort och enligt våra tester också samma prestanda.

Det visade sig att skillnaden mellan våra tre datorer var märkbar, men inte avsevärd. De har alla en låg strömförbrukning i standby­läge, på mellan 1,5 och 2 watt, men då är vi inom felmarginalen för testlabbets mätinstrument. Det vi kan säga är att de alla ligger på en maximal standbyeffekt på ett par watt.

Lugna gatan. Att få en bild av datorernas ­energiförbrukning är enkelt. Vi uppmätte en förhållandevis jämn effekt utan större ­toppar och dalar vid normal användning.

Klarar hårda krav för standby


Esprimo C5730 ska enligt Fujitsu komma i en uppdaterad version som går ner till noll vid standby, men inte heller vår referensdator kommer över två watt. De flesta märkesdatorer som säljs i dag lever upp till kraven i Energy Star 4.0, där minimering av strömförbrukning vid standby är ett hårt krav.

Påslagna och igång är det Fujitsu Esprimo P7935 som är den snålaste datorn. Under 50 watt vid full belastning av hårdvara är mycket bra. De andra två är hack i häl. Det är här vi börjar märka skillnad mellan en strömsnålt byggd dator och en vanlig. Eftersom processor, diskar, minnen med mera är nästan desamma i alla datorer är det andra saker som påverkar strömförbrukningen, främst kylningen. Energieffektiva fläktar som snurrar på lågvarv och väl genomtänkta luftvägar inne i datorn kan minska behovet av fläkteffekt rejält. Beroende på hur kylsystemet är inställt är datorns fläktar olika ivriga att gå upp i varvtal.

Här ligger vår ”vanliga” dator på några procents högre strömförbrukning överlag och speciellt när vi pressar systemet med hög arbetsbelastning. Vi gissar att det beror på att lådan är dimensionerad för mer kraftfulla processorer och att fläktarna därför kan kyla mycket mer än vad de behöver med den aktuella konfigurationen. En körning av PC Mark Vantage resulterade i att fläktarna drog igång lite extra och att strömförbrukningen kröp upp i över 70 watt med toppar på närmare 80.

Skillnad i strömförbrukning. Prestandamässigt är det liten skillnad mellan de tre datorerna och konkurrenter i samma prisklass. Däremot ser vi en påtaglig skillnad i strömförbrukning, både under drift och i vila.

Fakta & Betyg


Tillverkare Fujitsu Fujitsu HP Dell (referensdator)
Modellnamn Esprimo C5730 Esprimo C5730 Compaq dc7900 USDT Optiplex 760
Pris, kr 5 600 7 700 8 080 6 800
Garanti, år 3 3 3 3
Processor Intel Core 2 Duo E8500, 3,16 GHz Intel Core 2 Duo E8500, 3,16 GHz Intel Core 2 Duo E8400, 3 GHz Intel Core 2 Duo E8500, 3,16 GHz
Grafik Intel GMA 4500 Intel GMA 4500 Intel GMA 4500 Intel GMA 4500
Minne, GB 2 2 2 2
Lagring, GB 160 160 160 160
Cd/dvd dvd+/-rw slot-in dvd+/-rw dvd+/-rw med lightscribe dvd+/-rw
Anslutningar  9x usb, 2x ps/2, lan, vga, dvi, 2x serieport, audio in/ut 8x usb, 2x ps/2, lan, vga, dvi, serieport, audio in/ut 8x usb, 2x ps/2, lan, vga, displayport, audio in/ut 8x usb, esata, lan, vga, displayport, serieport, audio in/ut
Trådlöst nej nej nej nej
Kortläsare smartcard    nej nej nej
Operativ-
system
Windows Vista Business Windows Vista Business Windows Vista Business Windows Vista Business
Miljömärkning    Energy Star 4.0, epeat, Svanen Energy Star 4.0, epeat, Svanen Energy Star 4.0, epeat gold Energy Star 4.0
Mått, mm 264x299x88 203x390x392 254x252x66 445x408x187
Vikt, kg 5 12 3,2 ca 10
Övrigt Intel Vpro Intel Vpro
Fördelar Lågt pris, låg strömförbrukning, kompakt.  Mycket låg strömförbrukning, tyst drift, utbyggbar. Bra prestanda, kompakt, displayport. 
 
Fujitsu Esprimo C5730 Fujitsu Esprimo P7935 HP Compaq dc7900 USDT
Konstruktion & kvalitet 12 av 20 12 av 20 14 av 20
Funktioner 15 av 20 17 av 20 15 av 20
Prestanda 17 av 30 17 av 30 20 av 30
Miljö 22 av 30 25 av 30 20 av 30
Totalt 66 av 100 71 av 100 69 av 100

TechWorlds slutsats


Ett grönt samvete är alltid trevligt, men allt som oftast har det varit åtföljt av röda ­siffror i budgeten. Allt från ekologisk ­mellanmjölk till grön energi och hybridbilar har kostat mer än sina mindre gröna konkurrenter. Då är det ofta svårt att motivera sådana inköp, speciellt i ekonomiskt tuffa tider. Därför är det extra positivt att se att det finns bra pc-datorer med grön prägel, som inte fungerar sämre än andra datorer i samma prissegment.

Vi sökte efter de snabbaste arbetsstationerna med miljömärkning och resultatet blev något av en gäspning. Vi hittar ingenting som imponerar eller sticker ut. Det här är trygga men tråkiga datorer utan varken utstickande konfiguration eller funktion. Det finns tydligen ett övre tak för hur kraftfull en miljömärkt dator kan vara, vi pratar stadiga och pålitliga kontorsprestanda, men inte mer än så. På ett vanligt företag med kontorsanvändare kan dock miljömedvetandet blomma.

Bäst i test, på knapp poängseger, blir ­Fujitsu Esprimo P7935. Datorn har alla funktioner man kan tänkas behöva, ström-
snål drift och ett överkomligt pris. Det är också är lätt att uppgradera en handfull av datorerna med lite extra minne och ett grafikkort, för att ge extra prestanda åt de få användare på en arbetsplats som kan tänkas behöva det.

Foto: Andreas Eklund Illustration: Jonas Englund

Lägger ditt företag extra pengar på att köpa in miljövänliga datorer?
Det är inte längre tillåtet att rösta.

Fakta

  •  Fujitsu Esprimo C5730
  •  Fujitsu Esprimo P7935
  • HP Compaq dc7900 USDT
  • Dell Optiplex 760 (referens)

I ett begränsat startfält, där varken priser eller prestanda varierar särskilt mycket, är torndatorn ­Esprimo P7935 ett smartare val än de små alternativen. Bra pris, strömsnål drift och god flexibilitet för en varierad skara användare.

Ett medelstort företag som sysslar med kontors- och informationsarbete söker ­efter nya datorer. Här jobbar administratörer, Office- och webbanvändare samt en handfull kreativa yrkesmän som behöver mer datorkraft för desk­top publishing, webbutveckling med mera. Företaget har en policy att i största möjliga mån köpa in produkter med känd miljömärkning. Frågan är om det finns pc-datorer som passar för flertalet anställda och om det blir för dyrt med en ”grön” maskinpark.

Datorerna var inte fabriksnya, men ­testades efter uppackning och fullständig systemåterställning till ­fabrikskonfiguration. Prestanda mätte vi med PC Mark Vantage och vi gjorde referensmätningar på hårddiskprestanda med HD Tune Pro. Övriga arbetsmoment, filkomprimering, pdf-rendering och medieströmning, bedömdes subjektivt.

Datorernas strömförbrukning mättes med en klass II-klassad effektmätare. Ljudnivån uppmättes på 50 centimeters avstånd runt om datorerna, i ett rum med ett bakgrundsbrus på 29 decibel.

Det finns inte så många tillverkare av fabriksfärdiga stationära pc på marknaden längre. Vi är i princip hänvisade till fyra dominanter i HP, Dell, Fujitsu och Lenovo, samt ett par till som fyller upp på konsumentsidan. Det gör att det är väldigt knepigt att få ihop en bra variation i tester som det här. Nu var det bara två leverantörer som hade datorer som inte var på väg att sluta säljas i väntan på nästa generation.

Det är förstås inte leverantörernas jobb att göra livet lätt för oss i it-pressen och för er läsare, men det hade varit livat med lite mer konkurrens även på denna marknad. Var är Asus, Samsung, LG, ­Toshiba och alla de andra? Alla vill göra ­ultrabärbara datorer, men skrivbords­datorer är tydligen iskallt.