Backblaze, som erbjuder säkerhetskopiering och lagring som tjänst, har valt att ge allmänheten en unik inblick i sin serverhall. I en blogg redovisas designspecifikationer för företagets egna lagringslösningar.

Med den information man delat med sig av uppges det vara möjligt att bygga egna rackmonterade lagringsservrar i kapaciteten 67 terabyte för mindre än 7 867 dollar, motsvarande 58 000 kronor.

Backblaze säljer obegränsat lagringsutrymme till användare av Mac OS X och Windows-system för priset av fem dollar per månad och dator. För den summan, som motsvarar 37 kronor, har en del kunder funderat hur det kommer sig att företaget har råd att hålla sig kvar i branschen, uppger Gleb Budman, vd på Blackblaze.

– Vi tittade på hur andra företag prissätter lagringstjänsterna, allt från Amazons S3 till enterprise-system från EMC och Netapp. Dessa var med marginal tio gånger dyrare, om inte mer, än kostnaden för hårdvarukomponenterna, säger Budman till Macworld.

Med den prisbilden i handen, bestämde sig Backblaze istället för att bygga en helt egen lösning. Kallad Backblaze Storage Pod, består servern av ett rack med höjden 4U, som rymmer 45 hårddiskar, fyra sata-kontrollerkort, ett Intel-morderkort med processor och fyra gigabyte primärminne. Allt detta drivs av två nätaggregat för en total lagringskapacitet på 67 terabyte per server.

På mjukvarusidan kör varje låda Linux-operativet Debian 4 i 64-bitars läge, tillsammans med filsystemet JFS.

Hur man sedan samordnar alla data, hanterar saker som deduplicering, backup och kryptering, behåller man dock för sig själv. Den information som bloggen redovisar ska ändå vara tillräcklig för att låta vem som helst bygga samma hårdvara med samma kapacitet, uppger Budman.

Direktlänk till Backblaze-guide