Flikar är en bra uppfinning i webbläsare, samt möjligheten att kunna flytta runt dem som man själv behagar. En ny funktion som infördes med Firefox 3.5 är att flikarna även kan dras loss helt från sin position för att öppnas i ett eget fönster.

Detta görs då man klickar på en flik och gör en nedåtgående rörelse med musen. Funktionen fyller helt klart sitt syfte, men samtidigt är det lätt hänt att göra det av misstag.

Problemet i grunden ligger i att funktionen är alltför känslig. Det räcker med att man drar fliken ett par pixlar för att Firefox tolkar det som att den ska separeras. Funktionen har därför rapporterats som en bugg, vilket antagligen kan komma att åtgärdas i kommande versioner av Firefox.

Tyvärr saknar Firefox för närvarande något enkelt sätt att stänga av funktionen, vilket dock åtgärdas genom ett tillägg för just detta som släpptes inte långt efter att Firefox 3.5 lanserades i somras.

Tillägget har det något oestetiska namnet bug489729 med undertiteln ”Disable detach and tear off tab” och finns att hämta hem från Firefox tilläggssida.

Här hittar du tillägget:
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/12276

Installerar gör du enkelt genom att klicka på ”Add to Firefox” på sidan . Du får även upp en varning om att endast installera mjukvara från skapare du litar på, något vi kan göra i detta fall. Välj ”Installera nu” och starta sedan om Firefox.

För att aktivera funktionen (eller åtgärda buggen, beroende på hur man tolkar det hela) öppnar du fönstret med Tillägg, som du hittar uppe i menyn Verktyg. Leta rätt på bug489729 i listan och klicka på Inställningar. I rutan du får upp klickar du i den översta rutan, som heter ”Disable detatch tab”.

Den andra rutan, kallad ”Enable drop url” gör det möjligt att skapa en genväg på skrivbordet till den adressen genom att helt sonika dra fliken dit. Klicka i den rutan också om du känner att det är en en funktion du kan ha nytta av.