De flesta bärbara datorer med tryckskärm kan endast känna av ett finger i taget, men nyare modeller brukar kunna tolka signalerna från två fingrar samtidigt.

Nu utrustar Lenovo sin Thinkpad T400S med en tryckkänslig skärm som känner av rörelserna från inte mindre än fyra fingrar på samma gång.

Dessa så kallade multitouch-skärmar kan användas bland annat för att enklare navigera omkring i dokument och bland bilder.

- Även designverktyg och industriprogram kan bli enklare att navigera i utan en ansluten mus, säger Mika Majapuro, produktmarknadschef på Lenovo.

En särskild mjukvara kallad Simpletap gör navigeringen enklare, vilket kommer att fungera både med Windows XP och Vista, i väntan på att Windows 7 dyker upp med inbyggt stöd för tryckkänsliga skärmar.

Thinkpad T400S är en 14,1-tummare (1440x900 pixlar) som kommer utrustad med en Intel Core 2 Duo-processor på 2,4 eller 2,53 gigahertz och upp till fyra gigabyte arbetsminne. Hårddisken är på 250 gigabyte (kan även fås med ssd) och den kommer även med integrerad Intel-grafik, webbkamera och 802.11n. Datorn väger 1,77 kilo och lovar 5,5 timmars batteritid.

Priset börjar på omkring 14 600 kronor plus moms när den börjar säljas i slutet av september.