Ett nytt grafiskt gränssnitt, nya sökfunktioner och bättre möjligheter till sortering, filtrering och visualisering är nyheterna i den svenska övervakningsmjukvaran OP5 Monitor, som nu släpps i version 4.2.

Bland annat inkluderas nu en ny modul för nätvisualisering, Nagvis, som låter användaren se sin infrastruktur mer tydligt i tre olika karttyper. Nagios-baserade OP5 Monitor har tidigare förlitat sig på Nagios egna grafiska gränssnitt, men nu inkluderas ett eget php-baserat sådant. Än så länge är det en förhandsvisningsversion, men en fullt fungerande sådan.

- Övervakning av IT-system innehåller en mängd data och händelser. Det är av största vikt att den informationen kan göras tillgänglig och lättförståelig. Det är därför vi nu väljer att inkludera en tidig version av OP5 Monitor 5.0 för test, utvärdering och återkoppling, säger företagets vd Jan Josephson.

Filtrering, sökning och sortering av stora datavolymer ska ha förbättrats rejält jämfört med tidigare, något som tidigare begränsats av det förra gränssnittet, enligt OP5.

Version 5.0 av OP5 sägs lanseras senare under året.