Det är inte mycket som vid första ­anblicken skiljer denna 15 tums Macbook Pro från dem som fanns i handeln under våren, men under huven har det skett en intressanta saker som direkt påverkar datorns kvalitet och användbarhet.

Den formfrästa lådan är densamma som förut, både ergonomiskt utmärkt och lätt att packa ner i en väska. Framför allt känns den solid som ett berg, vilket är betryggande för en ändå relativt dyr maskin. Metall­skalet blir dock snabbt obekvämt varmt när ­datorn jobbar hårt.

Det här är en av de absolut piggaste, men fortfarande anständigt bärbara, datorerna på marknaden. En snabb Core 2 Duo-processor, Nvidia Geforce 9600M GT-grafik, och snabba ddr 3-minnen gör att du kan stressa datorn riktigt hårt. En av nyheterna är skärmen, som har en bättre färgrymd, ­vilket kan glädja en och annan kräsen ­användare. Andra nyheter är att Apple har valt bort express card-platsen och i stället tryckt dit en sd-kortläsare.

Den stora nyheten är ett litiumpolymerbatteri som sitter monterat internt i datorn. Det innebär högre kapacitet och vi får nästan ut sex timmars arbete under skonsam körning. Men du kan inte byta ut det på egen hand. Blir det skadat måste du ta fram verktyg eller skicka datorn på service.

Fakta

Tillverkare/kontakt: Apple (www.apple.se)
Cirkapris: 17 000 kronor
Processor: Intel Core 2 Duo T9600/2,8 GHz
Grafik: Nvidia Geforce 9600M GT
Minne: 4 GB ddr 3
Lagring: 500 GB hdd, dvd±rw
Anslutningar: 2 st usb, firewire, lan, mini displayport, mikrofon, hörlur ­
Trådlöst: 802.11a/b/g/n, bluetooth 2.10 + edr
Kortläsare: sd
Bildskärm: 15,4 tum tft led, 1 440 × 900
Operativsystem: Mac OS X v 10.5 Leopard
Batteritid (max): 5 h 59 min
Mått: 364 × 249 × 24 mm
Vikt: 2,5 kg

Plus:
+Bra prestanda
+Mycket bra skärm
+Lång batteritid

Minus:
-Varmt skal
-Ej utbytbart batteri

Betyg: 80