Säkerhetsföretaget Click Forensics, som erbjuder tjänster för att övervaka webbannonser mot klick-bedrägerier, har lagt märke till en ökning i mängden falsk annonstrafik. Enligt företaget ligger ett nytt botnät, Bahama-botnet, bakom den plötsliga ökningen.

Utmärkande för det nya botnätet är tekniker för att maskera den falska trafiken bakom legitima annonsklick. Till exempel skapas falska källor som gör att anropen ser ut att komma från rimliga platser som exempelvis skolor och bibliotek. Även bredden och intervallerna på angreppen varierar över tiden i syfte att ytterligare efterlikna legitim trafik, rapporterar företaget.

Bedrägerier av det här slaget drabbar i första hand annonsörer som betalar per annonsklick på webben, där en oärlig publicist kan utnyttja botnät av typen Bahama för att generera en större mängd annonstrafik än vad som verkligen existerar.

Click Forensics uppger också att den skadliga botnät-koden är ”extremt snarlik” det skadliga program som nyligen låg bakom bluffannonser på The New York Times. Innan tidningen hann ta bort annonserna möttes besökare av pop-up fönster med falska varningar om virusinfektion tillsammans med uppmaningen att ladda hem ett falskt antivirusprogram.

Click Forensics samarbetar nu med de stora sökmotorjättarna, leverantörer av webbannonsering, annonsörer och it-säkerhetsföretag gällande botnätet och hur det kan bekämpas.