Den 7 september upptäcktes en bugg i SMB 2 i Windows Vista, Windows Server 2008 och i förhandsversioner av Windows 7. Till att börja med trodde man att den enbart kunde utnyttjas för att framkalla blue screen of death på en dator, men senare har forskare lyckats lista ut att det även går att kidnappa en dator genom att exploatera bristen.

Inom kort räknar Microsoft med att skadlig kod som utnyttjar SMB 2-buggen kommer att publiceras på nätet. För att ligga ett steg före har man därför bestämt sig för att släppa ett verktyg med namnet Fix it, som tillfälligt kan stänga ner SMB 2 tills man kan komma ut med en uppdatering som fixar problemet. Nackdelen med detta är att om man använder verktyget så kan inte datorn kommunicera med filservrar och nätverksskrivare via SMB 2.

Microsofts nästa runda med uppdateringar är inplanerad till den 13 oktober. I extrema fall kan det hända att man släpper separata uppdateringar för särskilt farliga säkerhetsbrister. I det här fallet verkar det dock som att det än så länge inte är aktuellt.