Du som känner sig nyfiken på Ubuntu men inte vågar ta steget till en ren installation har de senaste åren kunnat göra detta via livecd-lösningar. På så sätt kör du operativsystemet direkt från skivan, utan att någon installeras på hårddisken.
Två problem finns dock med livecd. Exempelvis är lästiden från enheten sämre än från en hårddisk och gör det svårt att uppfatta hur snabbt systemet egentligen kommer att kännas. Det andra problemet är alla netbooks som förutom något enstaka undantag helt saknar optisk enhet.
Vi ska därför visa hur du enkelt lägger Ubuntu direkt på en usb-sticka. På så sätt slipper du dessa begränsningar och får en betydligt bättre respons i systemet. Du kan därmed göra en mer rättvis bedömning av hur du trivs med operativsystemet, samt sparar besväret att bränna en skiva.
Denna guide utgår ifrån att du sitter på en dator som kör Windows.
Du behöver dessutom en tom usb-sticka med minst 1 gigabyte lagringsutrymme, formaterad i fat-32.
Steg 1:
Ladda ner lämplig Ubuntu-distribution, 32- eller 64-bitar, från Ubuntus hemsida. I skrivande stund är Ubuntu 9.04 den senaste skarpa versionen.
Netbook-ägare kan ladda ner en särskild IMG-fil, Netbook Remix, särskilt anpassad för datorer med små skärmar. Den kan läggas direkt på usb-minnet och använder du denna fil kan du därför gå direkt vidare till steg 3.
Steg 2:
Ladda ner det lilla programmet Unetbootin, vilket hjälper dig att skapa den bootbara usb-enheten.
Starta programmet (ingen installation krävs), markera kategorin ”Avbildning” och peka programmet till den nedladdade Ubuntu ISO-avbilden. Det är även möjligt att i menyerna själv välja lämplig distribution som kan hämtas hem direkt genom programmet. Välj därefter rätt enhet längst ner, och klicka därefter på OK.
Filerna bör nu installeras till usb-enheten, vilket kan ta någon minut eller två. Tänk bara på att det tar lite längre tid om de även ska hämtas hem från internet.
När installationen är klar kan du välja mellan att starta om datorn för att i det här fallet starta igång Ubuntu på samma dator du för tillfället använder, eller att avsluta.
Steg 3:
Nu återstår endast en sak, nämligen att få datorn att känna av usb-enheten direkt vid uppstart. Detta görs i BIOS och ser olika ut i beroende på moderkort. De flesta datorer visar vid uppstart ett meddelande där det står ”Press F12 for the Boot Menu” eller något liknande. Alternativt väljer du usb-hdd som första bootenhet inne i BIOS.
Fungerar inte detta (vilket var fallet på mitt lite äldre Gigabyte-moderkort) kan du behöva ändra prioriteringen av datorns tillgängliga hårddiskar och placera usb-enheten först. Som sagt, alla BIOS är lite olika men principen är densamma. Efter några försök hittar du antagligen rätt. Spara och starta om datorn.
Därefter får du upp denna startmeny som ger dig ett par val. Gör inget. Ubuntu startar automatiskt efter tio sekunder.
Strax bör du befinna dig inne i Ubuntus skrivbordsmiljö där du även hittar två genvägar - en med diverse exempelfiler samt en för att dra igång en skarp installation av operativsystemet.
Tips:
Denna metod är även smidig om du snabbt behöver komma åt hårddiskarna på en dator där det vanliga operativsystemet av någon anledning havererat.