X300 var länge Lenovos skrytbygge bland de extra tunna ultrabärbara. Lenovo Thinkpad T400s är med sina 26 millimeter förvisso tjockare än sin lillebror, men å andra sidan ryms här mer datorkraft, fler funktioner och en större skärm på 14,4 tum.

Trots detta är datorn behagligt stadig, tack vare samma uppskattade skal som i X300. Traditionalister kan glädja sig åt ett relativt högprofiligt tangentbord och att Lenovo fortsätter att bygga in styrknapp i mitten av tangentbordet som komplettering till musplattan. Skärmen är helt anpassad för kontorsprogram, den är matt och har något bleka färger. Det är behagligt för Excel, men inget vidare för videouppspelning.

Mycket positivt är att datorn har stöd för dubbla externa skärmar via displayport. Däremot tycket vi att det är lite väl snålt med usb-anslutningar för att vara en så pass dyr maskin. Det borde få plats ett par till. En av de två usb-kontakter som dock finns är strömförande även när datorn är avstängd, så att man till exempel kan ladda mobilen via den.

Som alltid när det gäller Lenovos datorer går det att få den i en myriad olika konfigurationer, som 3g-modem, val av processor- och minneskonfiguration, bluray med mera. Vi har tittat på en av de billigare varianterna, med grundfunktioner utan särskilt många interna tillval.

Det vi kan konstatera är att T400s är en väl genomtänkt dator som levererar höga prestanda utan att bli för varm eller väsnas för mycket. Den har en kraftfull processor av Penrynmodell i stället för svagare lågvoltsalternativ. Den drar i och för sig extra energi, och trots sexcelligt batteri är inte livslängden utan laddning inte särskilt imponerande. Knappt sex timmar om man är väldigt försiktig, men realistisk sett snarare mellan tre och fyra.

Fakta

Tillverkare/kontakt: Lenovo (www.lenovo.com/se)
Cirkapris: 16 000 kr
Processor: Intel Core 2 Duo SP9400/2,4 GHz
Grafik: Intel GMA 4500 MHD
Minne: 2 GB ddr 3
Lagring: 250 GB hdd, dvd±rw
Anslutningar: 2 st usb, e-sata, lan, modem, vga, displayport, headset, dockningsport
Trådlöst: 802.11a/b/g/n, bluetooth 2,0+edr
Kortläsare: Sd, mmc, xd, ms, ms pro, ms duo, express card 34
Bildskärm: 14,4 tum tft led, 1 440 x 900
Operativsystem: Microsoft Windows Vista Business
Mått: 337 x 241 x 26 mm
Vikt: 1,8 kg

Plus:
+ Bra prestanda
+ Tunn men stadig
+ Flerskärmsstöd"

Minus:
- Ont om usb-portar
- Måttlig batteritid"

Betyg: 72 av 100